Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 Septembrie 2018
Vizualizari: 899
Comentează add

În judeţul Brăila, localnicii din Movila Miresii au început să îşi taie porcii din gospodării de teama pestei porcine africane.

Pestă porcină africană în Galați și Brăila

radiojurnal

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două localităţi din judeţul Buzău, iar autorităţile aşteaptă rezultatele de la Bucureşti pentru un alt caz, toate trei în gospodăriile populaţiei. Prefectul judeţului, Carmen Ichim, a declarat că pesta porcină ar fi fost adusă din judeţele învecinate, în condiţiile în care în Buzău au fost luate toate măsurile preventive. Ea îi sfătuieşte pe oameni să respecte regulile de igienă şi să evite transportul animalelor dintr-o localitate în alta.

Între timp, în judeţul Brăila, localnicii din Movila Miresii au început să îşi taie porcii din gospodării de teama maladiei. Primarul Dumitru Panţuru a făcut un apel la cetăţeni să nu dea curs zvonurilor şi să îşi sacrifice animalele pentru că pesta porcină africană nu este prezentă încă în localitate. O corespondenţă de la Gina Bahor.

Primarul localităţii Movila Miresii a lansat un anunţ pe reţelele de socializare solicitând concetăţenilor săi să nu înceapă să îşi sacrifice porcii din gospodării, întrucât în comună nu s-a confirmat niciun caz de pestă porcină africană. Acesta a ţinut să sublinieze că în cazul unui focar într-o gospodărie nu se va mai sacrifica în masă, cum s-a făcut până acum, ci doar acolo unde este focarul, dezinfectându-se perimetrul.

Primarul Dumitru Panţuru spune în continuare că se vor păstra reguli stricte şi se va monitoriza permanent comuna. Edilul localităţii Movila Miresii este unul dintre acei primari care au distribuit fiecărui localnic cu porci într-o gospodărie câte 10 litri de dezinfectant pentru a-şi proteja porcii deţinuţi. Cheltuiala acestei operaţiuni este suportată de bugetul primăriei. Încă de la debutul bolii pestei porcine în judeţul Brăila, prefectura a înaintat către guvern o adresă prin care a solicitat fonduri care să permită o astfel de operaţiune, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, astăzi, și a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariției focarului la o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galați, conform buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, informează Prefectura Galați, de unde transmite Maria Măndiță. 
 
Potrivit sursei citate, ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, în urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Până la primirea buletinului de analiză (care a sosit în seara zilei de 1 septembrie), au mai decedat 6 exemplare. Conform legii, astăzi s-a decis uciderea preventivă a celorlalte 12 animale din exploatație. 
 
Totodată, prin ordin al prefectului s-a constituit comisia de evaluare a despăgubirilor ce se cuvin proprietarului, potrivit prevederilor H.G. 1214/2009 modificată și completată prin H.G. 484/2018. Reamintim că, în afară de cazul de astăzi, în județul Galați au mai fost confirmate, luna trecută cazuri de pestă porcină africană în localitățile Suceveni și  Vameș.
 

Etichete pestăporcigalațibrăila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live