Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

29 Iunie 2010
Vizualizari: 1361
Comentează add

Departamentul Justiţiei din SUA a arestat 10 persoane acuzate că ar fi agenţi secreţi ai guvernului rus cu misiunea de a se infiltra în cercuri politice guvernamentale.

Persoane suspectate a fi spioni ruşi, arestate de FBI

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

FBI a reuşit să demascheze 10 spioni ruşi. Foto: AFP.

Oficialii de la FBI spun că au reuşit să dea o lovitură extraordinară prin demascarea, după investigaţii de ani de zile, a unei reţele ruseşti de spionaj pe teritoriul SUA. 
 
Departamentul Justiţiei a arestat 10 persoane din Yonkers, New York, Montclair, New Jersey, Boston şi nordul Virginiei acuzate de a servi ca agenţi secreţi ai guvernului rus cu obiectivul de a penetra cercurile politice guvernamentale.
 
Ei au fost plasaţi în SUA pe termen lung ca parte a unui program sub acoperire a uneia din agenţiile succesoare ale KGB, cunoscută drept SVR, pentru a obţine informaţii şi a recruta persoane capabile să se infiltreze în cercurile guvernamentale americane de decizie politică. 
 
Acţiunile lor vin parcă dintr-un thriller cu agenţi secreţi ruşi.

Un spion a schimbat serviete identice cu oficiali ruşi pe treptele unor staţii de metrou, apoi au folosit mesaje scrise cu cerneală simpatică, ascunse în fotografii, dar şi mesaje codificate transmise pe unde scurte radio.
 
Dosarele curţii arată că, folosind documente false, spionii îşi asumau identitatea unor cetăţeni legali sau rezidenţi legali în ţările în care sunt plasaţi de către Moscova, inclusiv în SUA. 
 
Ei operează de regulă sub formă de cuplu şi au adesea copii, ceea ce ocultează şi mai mult caracterul misiunii sub acoperire pentru care sunt trimişi de către guvernul rus. 
 

Nouă dintre cei zece sunt acuzaţi şi de spălare de bani


Toţi cei 10 au fost acuzaţi de conspiraţia de a acţiona, nedeclarat, ca agent al unui guvern străin, acuzaţie care nu poate atrage decât o sentinţă maximă de cinci ani.
 
Noua dintre ei, în schimb, sunt acuzaţi de a fi spălat bani murdari, pentru care ar putea primi maximum 20 de ani de închisoare. 
 
Agenţii FBI i-au arestat pe Richard şi Cyhthia Murphy în Montclair, New Jersey, aceştia prezentându-se în faţa curţii federale din Manhattan.
 
Alţi trei sunt luaţi în custodie în aceeaşi curte.

Vicky Palaez şi un bărbat cunoscut  drept "Juan Lazaro" au fost arestaţi la locuinţa lor din Yonkers, New York, iar Anna Chapman a fost arestată în Manhattan. 
 
În Arlington, Virginia, au fost arestaţi la locuinţa lor Michael Zottoli şi Patricia Mills, care au apărut în curtea federală din Alexandria. 
 
Ceilalţi doi, Donald Howard Heathfield şi Tracey Lee Ann Foley au fost arestaţi în Boston, unde au şi apărut în faţă instanţei. 
 
Nu este clar încă dacă cei 10 acuzaţi de a fi spionat pentru guvernul rus au reuşit să fure secrete de stat de mare valoare şi să le transmită Moscovei. 
   
Până în acest moment nu există nici o alegaţie în instanţă că ei ar fi reuşit să obţină materiale clasificate. 


Etichete spionFBIRusiaSUAKGBSVR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live