Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pericolul reprezentat pentru Europa de islamismul radical

ISIS ca amenintare la securitatea Europei

Pericolul reprezentat pentru Europa de islamismul radical

27 Februarie 2015, 14:38

Realizator: Radu Dobriţoiu - Ne îndreptăm atenţia astăzi spre pericolul reprezentat pentru Europa de islamismul radical, în contextul ultimelor analize, dar şi informaţii sosite din Orientul Mijlociu, acolo unde teroriştii ISIS au comis noi atrocităţi, inclusiv 220 de creştini asirieni capturaţi ieri în nord-vestul Siriei, pe care ameninţă că îi vor ucide. Alte 600 de familii creştine s-au baricadat într-o catedrală asediată de jihadiştii din ISIS. Pe de altă parte, Egiptul cere inervenţia statelor arabe, Statul Major General de la Cairo lansând mai multe atacuri împotriva fundamentaliştilor ISIS din Libia. Toate acestea se întâmplă în apropierea Europei şi, din păcate, cu mii de cetăţeni europeni care s-au alăturat jihadiştilor. Ieri, gruparea Anonimus a lansat valul de patru de atacuri informatice asupra site-urilor controlate de ISIS, dar şi împotriva conturilor social media utilizate de jihadişti într-o maşinărie infernală de propagandă online. O spirală ce ameninţă securitatea Europei, inclusiv prin efectul de bumerang ce poate fi declanşat de musulmanii europeni, care acum luptă alături de jihadişti. Lipsa unor măsuri ferme lasă iniţiativa jihadiştilor din ISIS, care fac ce vor în zonele controlate din Irak şi Siria. Invitatul acestei ediţii este generalul de brigadă în rezervă Stan Petrescu, profesor universitar doctor la Academia Naţională de Informaţii. Vom fi susţinuţi de corespondenţele transmise pentru "Euroatlantica" din Amsterdam, Ierusalim şi Roma. Vorbim răspicat despre pericolul reprezentat de islamislul radical. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta emisiunea "Euroatlantica". Bună seara, domnule general Stan Petrescu. Bine aţi venit la "Euroatlantica".


Stan Petrescu: Bună seara! Vă mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Plăcerea este a noastră, domnule general. Adăugăm la informaţiile prezentate în preambulul acestei ediţii şi intrarea trupelor turceşti în nordul Siriei, pentru a recupera osemintele lui Suleyman Shah, bunicul lui Osman, fondatorul Dinastiei Otomane. Peste 100 de blindate turceşti au ajuns la acea enclavă ce aparţine Turciei, în urma înţelegerii cu Franţa de la finele Primului Război Mondial. A fost, pe de-o parte, domnule general, şi o prezentare a forţei pe care o deţine Turcia, dar totodată şi a faptului că Turcia crede că nu mai poate exista nicio şansă ca aceste vestigii să fie păstrate acolo, pe acea Peninsulă a Eufratului, pe care o controlează.


Stan Petrescu: Păi probabil şi ISIS-ul, după modelul talibanilor, care au distrus vestigii culturale în Afganistan, de o importanţă extraordinară şi protejată de către ONU. Şi aici sigur că aceşti sălbatici, aceşti exclusivişti, aceşti intoleranţi, aceşti casapi care nu mai respectă nicio regulă, nici măcar morală, din Coranul lor, au trecut la execuţii în masă şi la atrocităţi care au îngrozit, datorită media, datorită televiziunii globale, datorită internetului, au îngrozit lumea. Şi sigur că turcii, tradiţionalişti şi ei, pentru cultura lor, pentru vestigiile lor, au atins aici, de fapt, două ţinte: să salveze acest monument, pe de-o parte, pe de altă parte, să recupereze şi militarii care păzeau...
Realizator: Era cartiruiţi acolo.
Stan Petrescu: Erau cartiruiţi şi care, sigur, erau lipsiţi de apărare şi, pe de altă parte, să atingem şi aliniamentul al treilea. Au făcut şi o uşoară demonstraţie că au posibilităţi deosebite militare, un fel de miniforţă de reacţie rapidă executată după toate regulile militare şi au recuperat şi monumente, şi militari. Prin urmare, spaţiul este necontrolat sau este incontrolabil, a ajuns un fel de "no man's land" această Sirie, cu un acest Damasc, cu cele mai vechi oraşe, unde osemintele lui Ioan Botezătorul sunt într-o moschee. Deci, iată, Turcia a stăpânit /.../
Realizator: Culmea, osemintele sunt într-o biserică situată lângă o moschee, adică Sf. Ioan Botezătorul lângă o moschee în Damasc, acolo unde ISIS comite aceste atrocităţi.


Stan Petrescu: Teologic vorbind, eu am fost la Cairo şi am văzut sub aceeaşi construcţie o biserică creştină şi o moschee, dovadă că ei păstrează vechile tradiţii, se înţeleg între ei, neexistând intoleranţă şi exclusivism. Noi, de fapt, acest radicalism, acest fanatism trebuie să-l punem pe seama nu islamului, ca teologie, ci pe seama islamismului, deci politizarea, de fapt, a islamului şi a ajuns la coliziune cu valorile creştine liberale sau coliziunea dintre valorile liberale creştine şi cele tradiţional islamice, care nu se pot comunica, nu se pot integra. Aş cita aici cuvintele extraordinare ale generalului De Gaulle, vorbind despre magrebienii din Franţa, cineva spunea că trebuie integraţi, aduşi către educaţia occidentală, iar el a răspuns scurt: "Nu putem amesteca civilizaţia islamică cu cea creştină, aşa cum nu putem într-un pahar amesteca oţet cu ulei".


Realizator: Conceptele lui Huntington sunt de mare actualitate, se pare, domnule general, şi ce se întâmplă acolo, în Siria şi Irak, dar iată şi efectul de bumerang cu terorismul adus din acele zone, readus în Europa de către cetăţenii plecaţi acolo, conduc şi mai mult la această idee de ciocnire a civilizaţiilor.
Stan Petrescu: Eu am spus şi încă o dată subliniez, dacă vorbim de ciocnirea dintre civilizaţii - civilizaţia islamică şi cea iudeo-creştină -, nu trebuie să ne imaginăm aici un război însângerat, cu mijloace militare etc, etc. Nu este o coliziune între civilizaţii, ci coliziunea este între aceste valori liberale creştine şi tradiţionalismul islamic care nu poate... Deci, ei au migrat după cel de-al Doilea Război Mondial, în cantităţi foarte mari. Asistăm astăzi la o sumă de aproximativ şapte milioane de magrebieni în Franţa - au construit aproape 2.000 de moschei, în Anglia avem islamişti veniţi din Bangladesh, din India, din Pakistan - la rândul lor, au construit peste 1.500 de moschei, au 100 de şcoli. Autorităţile britanice s-au văzut obligate să instituie anumite tribunale după regulile Shariei în materie de business, în materie de educaţie, pentru a stopa zelul acesta. Ei bine, şi în Olanda se întâmplă cam acelaşi lucru, în Germania sunt peste patru milioane. Există nişte date din nişte surse extrem de credibile că astăzi, în Uniunea Europeană, pe o suprafaţă de cinci milioane de km pătraţi trăiesc cinci milioane de cetăţeni europeni, iar între ei trăiesc aproximativ 30 - 35 de milioane de islamici. Dacă s-ar fi deschis o fereastră către Turcia cu vreo 70 de milioane de islamişti să vină pe spaţiul Uniunii Europene..., o cincime din populaţia Uniunii Europene este de natură islamică. Sigur, este o povară enormă pentru ţările Uniunii Europene să facă faţă acestei ofensive islamice. De fapt, este o dorinţă seculară a lor. dacă-mi permiteţi câteva secunde, ei au încercat să intre în Europa creştină prin două direcţii: pe la sud de colanele lui Hercule, deci prin Spania, Cordoba era deja a lor. Deci, la 100 de ani dup moartea lui Mahomed, el moare prin 632, în 732, la Tour, al Poitiers, Carol Martel - ciocanul cum se zice în traducere - ii loveşte pe arabi atât de puternic, că voiau să treacă la sud de Pirinei să cucerească Franţa. Nu s-a putut. Cealaltă ramură, iată, reuşesc...
Realizator: Cea otomană.
Stan Petrescu: Cea otomană, la 1453 cuceresc Constantinopolul şi la 1683 asediul Vienei şi se retrag. E, ei acum au ales o altă cale şi nu sabia...
Realizator: Şi în Spania au resuşit până la Izabela de Aragon şi Ferdinand de Castilla.
Stan Petrescu: Exact. Şi asistăm totuşi la o intersecţie culturală care a rezistat secole. În Cordoba, iudaicii, creştinii şi musulmanii şi nu se întâmplă absolut nimic.


Realizator: Mai zăbovim un pic pe acest teritoriu al istoriei, domnule general, cu o întrebare în sprijinul ideilor exprimate până acum. Cum ne putem explica totuşi că această cultură, care a dat poezie, care a dat algebra, Avicenna şi Averroes, care au venit în timpul inchiziţiei erau mult mai dezvoltaţi din punct de vedere spiritual, al culturii, al artelor.
Stan Petrescu: Anticii greci i-au tradus ei, iar Europa a luat la cunoştinţă de cultura greacă prin traducerile arabe.
Realizator: Ce s-a întâmplat? Au pierdut lupta cu timpul parcă.
Pentru că dacă ne gândim şi eu am primit în Afganistan pe paşaport o viză cu anul 1384 - e calendarul după Hegira. Parcă ei trăiesc mental în mare parte după acest calendar.


Stan Petrescu: Am să citez un teoretician de-al lor şi un pic rătăcit de tradiţia musulmană, zice: "Trăim un paradox fantastic, care generează atâtea enormităţi şi atâţia alienaţi". Zice: "Din zeci de mii, sute de mii de tineri musulmani sunt îndoctrinaţi în şcolile de tradiţie musulmană, după regulile din secolul Vii, VIII, IX, din perioada califatului, care sunt depăşite de timp - este o realitate care a rămas în istorie şi în muzee - şi cu aceste învăţături îi scoţi în stradă şi în viaţa secolului XXI. Acest şoc este fantastic. De aceea, ei şi greu pot fi asimilaţi şi aduşi către valorile culturii creştine, preferând să stea în enclave, preferând să stea... şi atunci...
Realizator: ... în propriile comunităţi /.../ şi se izolează chiar ei de restul lumii.
Stan Petrescu: Exact. Iar învăţătorii şi predicatorii lor au renunţat la sabie şi la forţă ca să ocupe spaţiul creştin şi au spus: vom creşte mii şi mii de predicatori şi învăţători şi în toate dialectele şi în toate graiurile vom sufoca spaţiul creştin până îl vom ocupa.
Realizator: Şi aşa apar frustrările şi bineînţeles că cei mai muliî dintre cei care s-au alăturat teroriştilor din Statul Islamic sunt de fapt hoţi...
Stan Petrescu: ... născuţi, naturalizaţi în Europa. Să luăm cazul de la Londra, cazul de la Madrid, dar şi Franţa.
Realizator: În primul rând sunt cei care nu s-au putut integra.
Stan Petrescu: Nu s-au putut adapat.
Realizator: Pe de altă parte, sunt, să spunem aşa, în ghilimele, şi lichelele societăţii din zonele resepctive, care negăsindu-şi locul, fiind frustraţi...
Stan Petrescu: Ăştia sunt pretabili la a fi recrutaţi şi a fi transformaţi în fanatici.

Realizator: Italia, pentru a ne apropia de Europa, Italia, foarte aproape de nordul Africii, după cum ştim, este ameninţată de teroriştii din ISIS.
Stan Petrescu: Din Libia.
Realizator: Din Libia, pentru că vorbim de nordul Africii. Italia, poarta spre Europa pentru multe ţări din Africa de Nord, dar şi ţara de unde din ianuarie şi până în prezent au debarcat peste 7.800 de clandestini. O ameninţare luată în serios de autorităţile italiene, aşa cum reiese din corespondenţa transmisă de la Roma de Elena Postelnicu.
Reporter: Teama autorităţilor italiene este aceea că printre aceşti clandestini, care vin cu ambarcaţiuni ilegale dinspre Tripoli pot fi chiar şi terorişti, însă guvernul de la Roma nu vrea să intervină până când ONU nu ia o decizie. Totodată, trebuie să fie respectate drepturile omului, iar aceşti clandestini nu pot fi lăsaţi să moară în Mediterana, indiferent de unde vin şi ce naţionalitate s-au religie au - aşa cum comentează şi directorul organizaţiei Amnesty International Italia, Gianni Ruffini.
Gianni Ruffini: În mod firesc, autorităţile ar trebui să acţioneze pentru asigurarea unei siguranţe sporite în ţara noastră, însă acest lucru nu trebuie să se întâmple în maniera în care a fost impusă după 11 septembrie 2001, în dauna libertăţii şi a drepturilor cetăţenilor. Operaţiuni ca arestările ilegale, urmărirea şi interceptările convorbirilor telefonice, limitarea libertăţilor unor persoane pe motivul apartenenţei la o comunitate naţională diferită sau pentru că sunt de o religie diversă de cea majoritară, sunt în mod absolut inacceptabile. Lupta împotriva terorismului nu poate fi dusă cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În acest context, Italiei nu-i va rămâne decât să intensifice controalele forţelor de ordine în gări, în aeroporturi şi în staţiile de metrou, dar şi în jurul monumentelor istorice şi în marile centre comerciale.


Realizator: Corespondenţă pentru "Euroatlantica" primită de la Roma de la Elena Postelnicu. O ţară cu o diasporă românească numeroasă. Domnule general Petrescu, tot despre o ţară cu o comunitate românească dezvoltată foarte mult: justiţia spaniolă a decis astăzi încarcerarea a patru bărbaţi acuzaţi de propagandă în favoarea ISIS şi în cazul unuia dintre ei, de recrutarea de femei, în special prin intermediul reţelei Facebook, pentru gruparea Statul Islamic - relatează Agenţia France Presse. Tot pe această temă, o ştire de astăzi, un număr îngrijorător de australience pleacă în Irak şi Siria pentru a se căsători cu jihadiştii din gruparea Statul Islamic, dar nu este aventura romantică pe care o aşteaptă - a avertizat astăzi şefa diplomaţiei australiene Julie Bishop. Şi totul se petrece, domnule general, în primul rând pe Internet, acolo unde gruparea Anonymous a anunţat că a lansat o nouă rundă de atacuri asupra site-urilor şi conturilor social media ale Statului Islamic. Până acum, această organizaţie rebelă, în general antiguverne, a închiriat aproximativ 2000 de conturi de Twiter ale susţinătorilor ISIS, determinându-i pe jihadişti să stabilească reguli, pentru a nu mai fi loviţi cu uşurinţă pe Internet. Până acum, Anonymous a lansat două operaiuni: Ice ISIS şi OpISIS. Prima, asumată de filiala franceză, după atacurile asupra publicaţiei Charlie Hebdo. Domnule general, iată, ajungem şi la această impresionantă maşină de propagandă utilizată, culmea, de Statul Islamic, într-o lume în plină ascensiune cu comunicaţia la nivel informatic.


Stan Petrescu: Să vorbim de geopolitica islamului, care se desfăşoară sub adagiul 'nu braţul care loveşte, ci mintea care ordonă'. Prin urmare, mintea care ordonă o formează această imensă armată de şamani, am spus eu, predicatori, şi care îi recuperează, îi aduc din zonele naturalizate. Un arab născut în Marea Britanie niciodată nu o să spună că este britanic. El îşi asumă religia islamică şi este islamist şi oricare lider îl cheamă la instruire în Siria sau în Libia sau în Irak, el merge acolo.
Realizator: Există în mintea oricărui arab, probabil, această grăunţă ce poate fi sădită şi dezvoltată, a islamismului?
Stan Petrescu: Sigur că da. Ei îi ţin apropiaţi permanent de către Profet, ei trăind, aceşti lideri care coordonează şi conduc spiritual aceste armate de fanatici, trăind între Profetul Mahomed, deci armă spirituală, dar şi între Dumnezeul petrol, de sub Arabia Saudită şi altor zone care le furnizează bani. În avantajul lor este globalizarea Internetului, să nu uităm că au peste 20.000 de site-uri, site-uri prin care ei îşi strâng bani, îşi aduc la recrutare, îşi coordonează acţiunile, îi instruiesc şi atunci această armată este uşor trimisă să atingă anumite obiective, în ciuda faptului că serviciile de informaţii ale tututror ţărilor din spaţiul euroatlantic sunt extrem de bine mobilate din punct de vedere al contraterorismului şi contraspionajului - deci, culegeri de informaţii totale, satelitare, imagistice, prin toate mediile şi zonele - cu toate acestea, ei reuşesc, sub acoperirea cetăţeniei, vorbesc foarte fluent engleza, franceza, italiana etc, se disimulează...
Realizator: Şi susţinând drepturile pe care le au ca cetăţeni şi libertăţile de care beneficiază.
Stan Petrescu: Fără îndoială că fac apel cu foarte multă subtilitate la această chestiune şi reuşesc şi, în sfârşit, să nu uităm mass-media. Ei sunt extrem de atraşi de media globală, pentru a da publicitate tuturor acestor crime pe care ei le fac.
Realizator: De fapt, reuşita lor în asta se cuantifică, în numărul de apariţii, de vizionări...
Stan Petrescu: ...de vizionări, de morţi, de groază, de panică şi această groază, această teroare o trăieşte fiecare cetăţean european liniştit şi cuminte. Ei cunosc treaba aceasta. Dacă nu ar avea presa şi media care să le amplifice acţiunile, ar rămâne un simplu asasinat acţiunile lor.


Realizator: Tot pe aceeaşi frecvenţă informaţională, domnule general, să le spunem asculătătorilor că CNN a anunţat astăzi confirmarea identităţii acelui "Jihadi John", cel care i-a decapitat pe jurnalişti şi care a făcut din toată chestia aceasta un adevărat spectacol, este un cetăţean britanic, educat în Marea Britanie, dar născut în Kuweit, care s-a alăturat grupării Statul Islamic…

Olanda, foarte aproape de Danemarca, ţinta recentă a teroriştilor musulmani, continuă să analizeze pericolul reprezentat de cetăţenii săi de religie musulmană care au plecat să lupte în Irak şi Siria alături de jihadiştii din ISIS. Claudia Marcu transite din Amsterdam pentru "Euroatlantica".
Reporter: "Nu orice musulman este terorist, dar orice terorist este musulman", spune politicianul de extremă dreaptă Geert Wilders, recunoscut pentru mesajul său puternic antiislam, dar afirmaţia sa este greşită, spune Bibi van Ginkel de la Institutul 'Clingendael' din Haga, expertă în securitate şi terorism.
Bibi van Ginkel: Pur şi simplu nu este adevărat. Această retorică nu face decât să accentueze tensiunile în societate, unde diferite grupuri şi minorităţi ajung să se simtă excluse şi am văzut că, după atacurile de la Charlie Hebdo, a apărut un fel de furie universală în societăţile europene.
Reporter: Propaganda pe care şi-o face ISIS folosind Internetul mobilizează un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni europeni. În acest moment vorbim de trei mii până la cinci mii de cetăţeni din toate ţările europene care au plecat să lupte în Irak şi Siria. "Aceştia sunt o ameninţare pentru Europa", spune directorul Europol, Rob Wainwright.
Rob Wainwright: Numărul lor este în creştere. Aceasta este tendinţa pe care am văzut-o în 2014. Vorbim, în general, de bărbaţi tineri, cei mai mulţi din familii dezmembrate sau din comunităţi unde primează cultura de grup, de bandă, obişnuită în multe oraşe europene şi, totuşi, observăm că există şi o diversitate de vârstă. Pentru că vedem, de exemplu, şi bunici care pleacă în Siria şi Irak, ceea ce spune ceva despre modul în care ISIS încearcă să ajungă la o comunitate cât mai largă, astfel că numărul celor afectaţi de această propagandă urâtă este mai mare decât credem" - a explicat directorul Europol. Olanda, Belgia, Germania, dar şi ţările nordice sunt ţări care se confruntă cu un număr mare de tineri care pleacă spre Siria şi Irak. Pericolul pentru aceste ţări vine însă şi din partea celor care se întorc, explică Bibi van Ginkel, de la Institutul Clingendae. O ameninţare suplimentară este posibilitatea întoarcerii acestor oameni, după ce au fost profund radicalizaţi, antrenaţi să folosească arme şi explozibil, parte a unei reţele, poate chiar şi cu ordine pentru un atac terorist.
*
Realizator: Corespondenţă din Olanda, semnată de Claudia Marcu. Dle general Petrescu, amintea colega mea în reportaj de faptul că pericolul vine din partea celor care se întorc.
Stan Petrescu: De acolo.
Realizator: Exact.
Stan Petrescu: Ei constituie nişte nuclee, nişte eroi, se întorc ca nişte eroi în vechile lor spaţii şi sigur că devin atractivi pentru tineri, a căror minte nu este suficient de educată, suficient de analistă, analizată, pentru a face...
Realizator: Vor să braveze tinerii?
Stan Petrescu: Vor să braveze. Şi, sigur, printre ei sunt şi recrutori foarte buni. Şi, atunci când centrul recomandă, ordonă un atac în oricare oraş european, sigur că de aici se produce panică. Însă altceva trebuie să punem în discuţie sau în ecuaţie, şi foarte scurt. Visul acestor terorişti, al acestor fanatici este de a pune mâna pe bomba nucleară artizanală sau...
Realizator: Bomba murdară.
Stan Petrescu: Bomba murdară. Imaginaţi-vă, sigur că tehnologia este foarte scumpă şi complicată, dar imaginaţi-vă, dacă aceşti fanatici ar dispune de o asemenea bombă, să o pună sub turnul Londrei şi să spună: "În cinci minute, eliberaţi toţi arabii închişi. Vă supunem următoarelor condiţii politice", ce face liderul lumii sau liderii europeni într-o asemenea situaţie. Sigur că aici trebuie să crească puterea structurilor de contracarare, de contraterorism şi, mai ales, avizată şi educaţia populaţiei întregului spaţiu atlantic, pentru a face faţă acestor forme de agresivitate şi agresiune teroristă.


Realizator: Despre comunităţile musulmane din Europa care sprijină ISIS ne vorbeşte şi Dragoş Ciocîrlan, în corespondenţa transmisă de la Ierusalim.
Reporter: Propagarea terorismului islamic în Europa şi în lumea liberă, în general, se datorează faptului că are susţinători în primul rând în comunităţile musulmane foarte numeroase în unele state precum Franţa şi Marea Britanie. Fenomenul, ca rezultat al unei acumulări în timp, este progresiv, iar propaganda, prin intermediul reţelelor de socializare, continuă să atragă tineri musulmani, care se alături organizaţiei Statul Islamic, în Siria şi Irak. Apoi, aceştia revin în ţările occidentale, unde pun în practică ceea ce au învăţat în taberele de antrenament ale jihadiştilor islamici. În ultima perioadă a devenit evident pericolul unei migrări masive din nordul Africii spre sudul Europei. Circulaţia în ambele sensuri continuă. Racolarea pentru îndoctrinare şi pregătire de luptă, iar pe de altă parte cei reveniţi în ţările de origine sunt gata să comită atacuri individuale pentru a răspândi teroarea. Analiştii vorbesc despre ameninţarea terorismului religios. Organizaţii precum Statul Islamic şi Al-Qaeda au, practic, aceeaşi ideologie. Doar semantica este diferită. Au ca ţintă civilizaţia occidentală, prin atacuri, cu sprijin logistic şi de natură, să îi zicem, spirituală radicală. Marea majoritate a musulmanilor racolaţi din Europa pentru a întări rândurile bandelor teroriste au probleme de integrare, sunt delicvenţi. În lipsa unei strategii coerente, propaganda radicală în unele moschei şi în centre de detenţie continuă să atragă adepţi.


Realizator: Corespondenţă pentru "Euroatlantica" transmită de Dragoş Cocîrlan, de la Ierusalim. Am vorbit, dle general, despre acest subiect al valorilor culturale la începutul emisiunii. O ştire de astăzi tot despre barbariile ISIS. Teroriştii din Statul Islamic au publicat astăzi pe internet un clip video în care câţiva membri ai organizaţiei jihadiste distrug statui şi sculpturi antice din Muzeul de Istorie din oraşul iarkian Mosul, unele datând din secolul al VII-lea î.Ch., din perioada asiriană. Este vorba de vestigii istorice din anticul oraş Ninive. Pe de altă parte, cotidianul francez "L"Express" adaugă că membri ai grupării Statul Islamic au ars aproximativ 8.000 de cărţi rare din Biblioteca oraşului Mosul. Ne aducem aminte de dilema Bibliotecii din Alexandria. Aici sunt cărţi care scriu şi susţin mai mult decât Coranul, biblioteca trebuie arsă. Dacă aceste cărţi nu aduc nimic, atunci biblioteca trebuie de asemenea arsă.
Stan Petrescu: Iată unde duce intoleranţa şi exclusivisul acestei religii, acestei religii politizate, acestui jihad politizat şi înarmat. Iar pierderile aici sunt, cum să spun eu, de recuperat, gândindu-ne că în acest teritoriu, între Tigru şi Eufrat, s-au născut toţi mai lideri.
Realizator: Civilizaţia.
Stan Petrescu: Civilizaţia, Vechiul Testament, dacă vreţi, de la Avram în Ur, Grădina Edenului şi nu îmi vin în minte.
Realizator: Babilonul.
Stan Petrescu: Fără îndoială, Babilonul, cea care a dat...
Realizator: Sumerienii, mesopotamienii...
Stan Petrescu: Sumerienii, cultura sumeriană, mesopotamienii. Vă daţi seama, pentru civilizaţia lumii ce pierdere enormă şi irecuperabilă? Prin urmare, reacţia lumii civilizate, a spaţiului civilizat trebuie să fie rapidă şi să găsească formule, nu ştiu dacă trebuie radicale, dar uitaţi ce poate să genereze un asemenea radicalism al lor, dezvoltarea dreptei în spaţiul euro-atlantic şi în Europa, o dreaptă care nu mai suportă diplomaţia şi toleranţa.
Realizator: Pentru a conchide, dle general, un analist israelian scria astăzi că ceea ce s-a întâmplat la "Charlie Hebdo", în Franţa, după aceea în Copenhaga, acestea sunt doar începuturi şi isamiştii vor ataca acolo unde nu ne aşteptăm şi pot ataca oriunde în Europa.
Stan Petrescu: Exact. Estimări, din surse neverificate, au declarat ei că 100.000 de luptători, în toată această arhitectură islamică, formată din 57 de state, există şi oricând poate fi pusă, să spunem aşa, la înfăptuirea crimelor, acolo unde sigur că ei au interese.
Realizator: "Euroatlantica" la final, ediţie dedicată pericolului reprezentat pentru Europa de islamismul radical. Invitatul ediţiei a fost generalul Stan Petrescu, profesor la Academia Naţională de Informaţii. Sunt Radu Dobriţoiu, realizatorul "Euroatlantica", şi alături de producătorul emisiunii, Nicu Popescu, vă mulţumesc pentru atenţie. La revedere!

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica 26 Noiembrie 2021, 07:09

"Euroatlantica" - Securitatea naţională

Euroatlantica- Ediția din 25 noiembrie 2021.

"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE
Euroatlantica 20 Noiembrie 2021, 09:25

Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE

Euroatlantica - Ediția din 18 noiembrie 2021.

Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE