Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

30 August 2010
Vizualizari: 2632
Comentează add

Managerul general al spitalului clinic judeţean din Oradea spune că au apărut erori în sistemul aparatului de cobaltoterapie şi că există riscuri pentru personalul medical.

Pericol ridicat de radiaţii la spitalul din Oradea

stelian-radu-cacuci-oradea

Specialiştii avertizează asupra pericolului de expunere prelungită la radiaţii la Secţia de oncologie a Spitalului clinic judeţean din Oradea.

"Pastila de cobalt, puternic radioactivă, a echipamentului de cobaltoterapie poate rămâne blocată în afară, în timpul efectuării procedurilor medicale", afirmă managerul general al spitalului, dr. Carmen Pantiş.

De vină este, pe de o parte, mecanismul hidraulic al aparatului, montat la Oradea în anul 2003 şi a cărui perioadă de funcţionare garantată este de 5 ani.

Pe de altă parte, afirmă fizicianul medical al Secţiei de oncologie, Olga Linţu, au fost depistate erori şi în programul celor două computere care acţionează echipamentul de cobaltoterapie.

"După fiecare procedură, asistentele medicale sunt nevoite să reseteze calculatorul de comandă, ceea ce conduce la prelungirea fluxului normal de tratament", spune Olga Ninţu.

Înlocuirea mecanismului hidraulic necesită fonduri importante

Pentru buna funcţionare a aparatului sunt necesari 350 de mii de lei.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a aprobat alocarea sumei de 200 de mii de lei pentru achiziţionarea setului de calculatoare.

Deocamdată, înlocuirea mecanismului hidraulic de acţionare a pastilei de cobalt este imposibilă, din cauza lipsei fondurilor.

În caz de defecţiune, riscul de iradiere este doar pentru personalul medical, nu şi pentru pacient, precizează managerul Carmen Pantiş.

"Echipa medicală care ar intra în buncăr poate evacua în scurt timp bolnavul de pe masa aparatului; însă personalul medical ar fi expus radiaţiilor, peste limita normală, în timpul acţionării manuale a pastilei de cobalt", spune Carmen Patiş.

În ţara noastră există 8 echipamente de cobaltoterapie.

Zilnic, la Oradea se efectuează 240 de proceduri pentru bolnavii de cancer.


Etichete Ştiri Nord VestincidentnuclearoncologieOradeariscradiaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live