Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

4 Februarie 2016
Vizualizari: 955
Comentează add

Pentagonul va consolida în mod semnificativ prezenţa militară în Europa de Est cu trupe, trancuri şi artilerie şi a mărit de patru ori bugetul alocat acestei regiuni.

Pentagonul îşi va consolida semnificativ prezenţa militară în Europa de Est

doina-saiciuc

Şeful Pentagonului, Ashton Carter. Foto: captură video.

Europa Centrală şi de Est încă procesează anunţul Departamentului American al Apărării de creştere de patru ori, până la suma de 3,4 miliarde de dolari, a sumelor alocate pentru întărirea forţelor americane în Europa de Est în faţa ameninţărilor Rusiei.

Potrivit cotidianului "The New York Times", Estonia a salutat anunţul pe care îl consideră un răspuns solid în comportamentul Rusiei, iar Polonia şi-a exprimat speranţa că şi implicarea NATO va fi suplimentată la summitul din iulie.

Cehia a anunţat că teritoriul său nu va fi implicat, iar Ungaria - despre care "The New York Times" aminteşte că are legături amicale cu preşedintele rus, Vladimir Putin - spune că nu a primit nicio cerere oficială de a staţiona trupe americane sau NATO.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a declarat că bugetul pe 2017 va fi suplimentat pentru a contracara pericolul pus de Rusia alături de ascensiunea Chinei, ameninţările din Coreea de Nord şi Iran, precum şi terorismul islamic.

Pentagonul va consolida în mod semnificativ prezenţa militară americană în Europa de Est cu trupe, trancuri şi artilerie.

Vorbind la Clubul Economic din Washington despre propunerea de buget a Pentagonului pentru anul fiscal 2017, secretarul apărării, Ashton Carter, a arătat că prin cele 582,7 miliarde de dolari pe care le cere administraţia americană, Pentagonul marchează o schimbare majoră de politică a Departamentului Apărării.

Propunerea de buget prevede 3,4 miliarde de dolari pentru iniţiativa European Reassurance Initiative, de patru ori mai mult decât ceruse Pentagonul, 780 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2016.

Propunerea de buget va fi făcută publică săptămâna viitoare. Domnul Carter a pus ieri în pagină proiectul.

"Astăzi mediul de securitate este dramatic diferit faţă de cel din ultimii 25 de ani şi reclamă moduri noi de găndire şi moduri noi de acţiune", a spus Ashton Carter.

Proiectul de buget este gândit pe termen lung din perspectiva, nu numai a provocărilor de astăzi, ci a potenţialelor războaie în următorii 10 - 20 şi 30 de ani.

Cinci provocări în dezvoltare au determinat planificarea Departamentului Aprării: agresiunea Rusiei în Europa, poziţia Chinei în Asia Pacific, Coreea de Nord, Iranul şi lupta împotriva terorismului, în special împotriva organizaţiei teroriste ISIS.

În Europa, Pentagonul va trimite în plus între 3.000 şi 5.000 de militari pe bază rotaţională.

Revista militară "Stars and Stripes" citează un oficial de la apărare care arată că vor fi depozitate pe bătrânul continent vehicule grele şi armamente.

"Abordarea noastră este menită să-i descurajeze pe cei mai avansaţi competitori ai noştri, fie îi vom descuraja de la a acţiona provocator, fie îi vom face să regrete profund că au făcut-o. Ca să fie clar, armata Statelor Unite va lupta foarte diferit în anii următori. Vom fi pregătiţi pentru cel mai sostificat inamic. În bugetul nostru, prin planurile, capacităţile şi acţiunile prevăzute trebuie să demonstrăm inamicilor potenţiali că dacă începem un război avem capacitatea de a-l purta până la capăt", adeclarat Ashton Carter.

Anexarea Crimeii în urmă cu doi ani de către Rusia şi sprijinul acesteia pentru rebelii proruşi în Estul Ucrainei au condus la o creştere dramatică a prezenţei americane şi NATO în Europa de Est, iar acum actualul proiect de buget al Pentagonului funcţionează ca o recunoaştere a faptului că s-a încheiat ordinea post-război rece în Europa, unde liderii NATO au încercat timp de două decenii să încheie un parteneriat strategic cu Rusia.

"Faptul că suntem atenţi la acţiunile Rusiei în Orientul Mijlociu nu înseamnă că nu suntem atenţi la Ucraina", a punctat Ashton Carter.

Şeful Pentagonului a fost întrebat de moderator dacă se aşteaptă la mai multe conflicte în viitor în regiune.

"Este greu de spus. Nivelul violenţelor în Ucraina este mai redus şi sper că va rămâne astfel", a răspuns Ashton Carter.

Mai direct, oficialii americani au declarat pentru Stars and Stripes că planul de a creşte bugetul pentru European Reassurance Initiative, lansat în 2014, este o demonstraţie de forţă, menită să semnaleze angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii din NATO.

America încearcă să-şi reasigure aliaţii din imediata proximitate a Rusiei şi să transmită un semnal de descurajare Moscovei care şi-a extins prezenţa militară la periferia teritoriului aliat.

La sediul Comandamentului European al Statelor Unite din Stuttgart, Germania, liderii militari au avertizat Pentagonul că poziţia mai agresivă a Rusiei reprezintă o continuă provocare de securitate. 


Etichete secretarul american al apărăriiAshton Carterconsolidarea prezenţei militare americane în Europa de EstNATOagresiunea Rusiei în EuropaUcrainaCrimeea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live