Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Tătărău

26 Martie 2010
Vizualizari: 1535
Comentează add

O delegaţie a protestatarilor poartă discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

Pensionarii pichetează guvernul şi prefecturile

gabriela-tatarau

Pensionarii au ieşit în stradă, în mai multe judeţe din ţară, nemulţumiţi de nivelul punctului de pensie. Foto Mediafax

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România pichetează pentru două ore sediul Guvernului şi prefecturile din toate judeţele.

Aceştia sunt nemulţumiţi că nu este majorat  punctul de pensie, de la 730, la 820 lei, aşa cum spun ei că prevede o lege din 2008.

Protestatarii cer ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu brut pe economie şi scutirea de la plata impozitului de 16% pentru pensiile mai mici decât salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, pensionarii nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plată şi se opun evacuărilor persoanelor vârstnice din casele retrocedate.

"Motivele pentru care am ieşit în stradă sunt - reducerea pensiilor şi nerespectarea legilor existente în ţara astă in ceea ce priveşte valoarea punctului de pesnie. Am cerut de asemenea să se respecte legea privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente şi să se respecte acea lege care priveşte posibilitatea pensionarilor de achiziţionare a medicamentelor, fie cu preţuri reduse, fie gratuite", a declarat Secretarul General al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Viorel Copil.


Aproximativ 150 de pensionari gălăţeni, membri a cinci asociaţii de profil din Galaţi, au început, de la ora 10.00, pichetarea Prefecturii judeţului Galaţi, acţiune de protest autorizată să se desfăşoare până la ora 12.00.

Purtând pancarde pe care scria „guvernanţi, voi sunteţi genocidul pensionarilor”, sau „România, lagăr de exterminare pentru pensionari” şi scandând mesaje antiguvernamentale, pensionarii au solicitat prezenţa prefectului, în mijlocul lor, transmite corespondenta România Actualităţi, Maria Măndiţă.

La acţiunea de protest participă membri ai Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, Uniunii Judeţene a Pensionarilor, Uniunii Generale a Pensionarilor, dar şi ai Alianţei Europensionarilor şi Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere.

Potrivit declaraţiilor lui Constantin Ciucă, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, printre cele zece solicitări ale pensionarilor – care urmează să fie depuse şi la Prefectură – se numără şi: stabilirea nivelului minim al valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut, recalcularea punctului de pensie pentru cei care au lucrat în grupa I şi II de muncă, indexarea trimestrială a pensiilor cu rata reală a inflaţiei, acordarea de bilete de tratament pentru toată perioada anului şi asigurarea de locuinţe pensionarilor foşti chiriaşi de stat ale căror case au fost restituite proprietarilor de drept.

Şi la Iaşi 150 de vârstnici  pichetează în această dimineaţă Prefectura, între orele 10 şi 12 solicitând guvernanţilor o majorare a retribuţiilor, transmite Raluca Diaconiuc.

În Bistriţa Năsăud, mai puţin de zece pensionari membri ai Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor (AJP) Bistriţa-Năsăud au pichetat sediul Prefecturii.

La protest au fost convocaţi 150 de membri.

Preşedintele AJP, Zoltan Suciu, a declarat pensionarii sunt nemulţumiţi de valoarea punctului de pensie, de aplicarea sistemului de coplată în sistemul sanitar şi de regimul biletelor de odihnă şi tratament pentru pensionari. 

Pensionarii prezenţi au afişat mesajele: "Foamea ne pândeşte!", "Nu coplata la sănătate", "Respectaţi Legea 250/2007", dar şi un banner cu mesajul: "Guvernanţi şi parlamentari, sunteţi fiii şi nepoţii pensionarilor, nu le amărâţi zilele rămase!", ne-a transmis  corespondentul nostru, Cristina Sabău.

Peste 100 de pensionari şi profesori din Mehedinţi şi-au strigat nemulţumirile în stradă la Drobeta-Turnu-Severin.

Cele două categorii sociale si-au unit necazurile în faţa Prefecturii unde au protestat timp de două ore, nemultumiţi desigur de tratamentul guvernului transmite corespondentul România Actualităţi, Mihai Bădescu.

Peste 70  de pensionari au  pichetat timp de o oră,  Prefectura Constanţa.

Ei spun că în ultimii 20 de ani pensionarii au devenit din ce în ce mai săraci şi cer să nu se îngheţe pensiile, să nu mai concedieze fără discernământ pentru că aceste măsuri nu scot ţara din criză. 


Etichete pensionariprotestepensieEmil BocguvernGalaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live