Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

26 Noiembrie 2009
Vizualizari: 5878
Comentează add

Un musulman trebuie să ajungă măcar odată în viaţă în pelerinaj la Mecca

Pelerinajul musulman la Mecca Pelerinajul musulman la Mecca - Conține audio

remus-radulescu

 

Una dintre cele 5 porunci pe care se întemeiază credinţa în Allah spune că un musulman cu posibilităţi materiale trebuie să ajungă măcar o dată în viaţă în pelerinaj la Mecca.

În a 12-a lună a calendarului islamic (noiembrie-decembrie în calendarul occidental) între a 8-a şi a 13-a zi împlinesc pelerinajul după cum le-a poruncit Profetul Mohamed.

Pelerinajul constă într-un drum la Mekka, cetatea sfântă a Islamului aflată pe teritoriul Arabiei Saudite. Mekka este oraşul în jurul căruia s-a desfăşurat activitatea profetică a lui Mohamed, întemeietorul religiei islamice în secolul al 7 lea al erei creştine.

Acolo se află Al Kaaba – casa lui Allah – un loc sfânt despre care tradiţia islamică spune că a fost construit de primul om, Adam şi reconstruit apoi de profetul Avraam împreună cu fiul său Ismael.

Kaaba este o clădire cubică cu un etaj. Musulmanii ajunşi la Meka o înconjoară de 7 ori, îmbrăcaţi într-un veştmânt alb numit Ihram . Atâta vreme cât poartă această haină simplă formată din două bucăţi de pânză, orice musulman îşi îndreaptă toate preocupările către Allah.

De altfel acesta-i rostul pelerinajului, de a întări credinţa că există un Dumnezeu unic şi că totul depinde de El. În timpul pelerinajului, musulmanii ţin post, neavând voie să aibă raporturi sexuale, să se certe cu cineva sau să facă vreo nedreptate.

Ultimele trei zile ale pelerinajului sunt dedicate sacrificiului animalelor. După exemplul profetului Avraam  căruia i s-a dat un berbec pentru jertfă în locul fiului său Isaac , musulmanii aduc lui Allah  sacrificii de berbeci , vite sau cămile. Sacrificiul are rostul de a ispăşi păcatele săvârşite de pelerin în cursul anului.

Anul acesta Sărbătoarea Sacrificiului - Kurban Bairam cade la 27 noiembrie. 

Ascultă documentarul despre Mecca, realizat de Mădălin Iacob:


Etichete pelerinaj,Mecca,Allah,musulmani,Islam

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live