Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

12 August 2010
Vizualizari: 3115
Comentează add

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea care prilejuieşte cele mai mari pelerinaje în locuri închinate Sfintei Fecioara Maria.

Pelerinaje de Sfânta Maria Mare Pelerinaje de Sfânta Maria Mare - Conține audio

remus-radulescu

Pelerini la Mănăstirea Nicula - Cluj

Cele mai multe biserici şi mănăstiri din România poartă hramul Adormirii Maicii 
Domnului, însă, doar câteva locuri aflate sub ocrotirea Sfintei Maria atrag la 
15 august sute de mii de pelerini.

Afluenţa mare de credincioşi în aceste locuri se datorează unor icoane sau 
întâmplări miraculoase care au avut loc acolo.


MĂNĂSTIREA NICULA

Pe dealurile de lângă oraşul de astăzi Gherla - Cluj, se spune că trăia prin secolul al XIII-lea un sihastru pe nume Niculae. El a întemeia un mic schit care i-a purtat numele: Nicula.


Mănăstirea a devenit cunoscută la finalul secolului al XVII-lea, datorită unei icoane. În 1699, icoana Maicii Domnului, pictată de preotul Luca din Iclod a plâns timp de o lună de zile.

Plângerea miraculoasă a icoanei a fost constatată de autorităţile austriece şi a fost consemnată printr-un act notarial al vremii.

Din 1698, credincioşii au început să vină în pelerinaj la Nicula. În prezent, în fiecare an la 15 august, curtea Mănăstirii se umple de peste 100 000 de pelerini, care vin să se închine la icoană şi să se roage la Maica Domnului.

Credincioşii intonează în cor cântări dedicate Sfintei Fecioare pe melodii populare. Cântările se cheamă "pricesne", de la cuvântul slavon "precistina" care înseamnă preacurată. Textele pricesnelor sunt de fapt rugăciuni populare în versuri către Maica Domnului.

Ascultă o priceasnă înregistrată la Mănăstirea Nicula, la 15 august 2008:


MĂNĂSTIREA ROHIA

Lângă Târgu Lăpuş - sudul judeţului Maramureş - Mănăstirea Rohia este un alt punt care atrage pelerinii de Adormirea Maicii Domnului.

Locul în care este ridicată mănăstirea a fost descoperit în 1923 în vis preotului Nicolae Gherman din satul Rohia. Fetiţa lui, care murise de curând la doar 10 ani, i s-a arătat în vis spunându-i să ridice casă Maicii Domnului pe Dealul Viei.

La Rohia se găseşte o icoană a Maicii Domnului îndurerată (Sfânta Fecioară Maria e reprezentată fără prncul Iisus). Icoana este considerată făcătoare de minuni din 1927, de când a scăpat nederiorată dintr-un incendiu izbucnit în biserica mănăstirii de la o lumânare lăsată nesupravegheată.

Mănăstirea Rohia este şi locul unde a trăit ca monah între anii 1980-1989, Nicolae Steinhardt, critic literar, eseist şi publicist de origine evreiască trecut la creştinism în detenţia comunistă.


MĂNĂSTIREA MOISEI

La Moisei vin în pelerinaj în special credincioşi maramureşeni de pe Valea Izei şi credincioşi bucovineni.

Mănăstirea este atestată în anul 1637, când era rezidenţă a Episcopului Dumitru Pop. Biserica de lemn a mănăstirii a fost sfinţită la 1672 de Sfântul Sava Brancovici, Mitropolit al Transilvaniei în perioada 1656-1680.

Biserica are hramul Adormirii Maicii Domnului şi încă din secolul al XVII-lea există tradiţia ca de hram să fie vizitată de pelerini din Maramureş şi Suceava.

Cei mai mulţi vin în grup în frunte cu preotul cântând tot timpul pricesne.


MĂNĂSTIREA CACICA

După descoperirea în 1780 a zăcămintelor  de sare de la Cacica (18 km de Gura Humorului - Suceava), aici au venit muncitori polonezi romano catolici. Ei au construit o biserică în salină şi apoi una de lemn la suprafaţă.

Biserica de lemn a fost sfinţită în 1810 şi în ea a fost aşezată o copie a vestitei icoane făcătoare de minuni "Madona Neagră" de la Czestochova - Polonia.

Actuala biserică de la Cacica este construită între anii 1902-1904.

Pelerinajul de la 15 august de la Cacica este cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova.

Din anul 2000, biserica poartă titlul de "Basilica minor" acordat de papa Ioan paul al II-lea.


MĂNĂSTIREA HODOŞ BODROG

Bănăţenii se adună de Adormirea Maicii Domnului la Hodoş Bodrog, o mănăstire de călugări situată la 15 km de Arad.

Este cea mai veche mănăstire de pe teritoriul românesc. Este atestată în anul 1177. O tradiţie locală spune că un taur pe nume Hodoş din turma unui păstor a scos la iveală dintr-o movilă de pământ Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţa mănăstirea.

Biserica actuală de la Hodoş Bodrog a fost construită în secolul al XIV-lea.Ea adăposteşte icoana Maicii Doomnului despre care tradiţia spune că a fost descoperită de taur. Într-un loc special amenajat este expus şi craniul taurului.

Pelerinii care ajung la Hodoş Bodrog de Sfîntă Mărie parcurg Drumul Crucii, punctat de 14 cruci pe un traseu de aprximativ 1,5 kilometri.
 


Etichete pelerinajmanastiriicoana facatoare de minuniMaica Domnului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live