Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean

15 August 2019
Vizualizari: 1146
Comentează add

Anul acesta, la Liturghia ortodoxă a participat şi un înalt prelat din Africa, iar la finalul Liturghiei greco-catolice, Parohia Nicula a primit Moaştele Fericitului Iuliu Hossu.

Pelerinaj la mănăstirea Nicula, în Transilvania

claudiu-padurean

Adormirea Maicii Domnului la mănăstirea Nicula. Foto: Arhivă/ Captură YouTube

Zeci de mii de oameni au luat parte la cel mai mare pelerinaj românesc, organizat în fiecare an la Nicula, în Transilvania.

Ortodocşi şi greco-catolici merg acolo pentru a venera o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, despre care se crede că ar fi făcătoare de minuni.

Anul acesta, la Liturghia ortodoxă a participat şi un înalt prelat din Africa, iar la finalul Liturghiei greco-catolice, Parohia Română Unită din Nicula a primit Moaştele Fericitului Iuliu Hossu, beatificat în acest an în Blaj, pe Câmpul Libertăţii, de către Papa Francisc.

Liturghia ortodoxă de la Nicula a fost oficiată de doi mitropoliţi: Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului şi Innocenţius Byakatonda, mitropolitul de Rwanda şi de Burundi. Greco-catolicii s-au strâns în curtea Bisericii parohiale din Nicula, acolo unde Liturghia a fost oficiată de episcopul român unit de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. 

La finalul Liturghiei episcopul greco-catolic a oferit parohiei locale Moaștele Fericitului Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu: Am în faţă acest document care prezintă de fapt autenticitatea acestor relicve, este în limba latină, semnată de către postulator şi ne spune că prin aceste litere dorim să atestăm autenticitatea acestor relicve "ex ossibus", din oasele fericitului martir pentru credință.

Pelerinii vin la Nicula pentru a venera o Icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, pictată de preotul Luca din Iclod în 1681. În trecut, icoana putea fi venerată de oricine, indiferent de etnie sau confesiune.

Din 1767, Papa Clement al XIII-lea a acordat pelerinilor, care mergeau la Nicula, indulgență plenară, iar în 1928, Papa Pius al XI-lea a ridicat Nicula la statutul de Sanctuar Marian. În 1936, Iuliu Hossu a întemeiat mănăstirea, pe care a încredințat-o călugărilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. 

În anul 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost interzisă, mănăstirea a fost confiscată și dată Bisericii Ortodoxe Române, care o folosește și în prezent, deși greco-catolicii au cerut restituirea ansamblului monahal. 


Etichete pelerinajnicula

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live