Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE URMELE EROILOR - din Ialomiţa în Mineu, la Sălaj

Alături de elevi, profesori şi preoţi din Griviţa Ialomiţei porniţi să-şi pomenească eroii în Sălaj, la Mineu, aflăm o poveste din al doilea război mondial.

Profesori şi preoţi din Griviţa Ialomiţei îşi pomenesc eroii în Sălaj, la Mineu. Foto: Clementina Tudor.

Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 09 August 2018, 08:31

Trei eroi din Ialomiţa au rămas în memoria colectivă a locuitorilor din Mineu ca eliberatori de sub dominaţia fascistă.

Anton Scarlat, Gheorghe Trandafir şi Constantin Cristodor sunt ostaşii ialomiţeni care au plătit preţul suprem în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru o Românie liberă şi unită în timp ce luptau cu inamicul pe actualul teritoriu al localităţii sălăjene Mineu. Sătenii le cinstesc an de an memoria la tristele morminte, iar o întâmplare a făcut ca povestea celor trei eroi să ajungă în Ialomiţa, la profesoara de istorie Cornelia Damian din Griviţa. Întâmplarea nu a fost trecută cu vederea, iar în acest an, un grup de oameni inimoşi din judeţul Ialomiţa, în frunte cu preotul, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor de cultură, precum şi elevi a pornit la drum, spre localitatea salajeană unde se află rămăşiţele celor trei eroi ialomiţeni. Sălăjenii şi ialomiţenii s-au rugat împreună la monumentul eroilor din Mineu. Printre oamenii frumoşi veniţi să-şi cinstească eroii s-a aflat şi colega noastra de la Radio România Actualităţi, Clementina Tudor, fiică a satului şi consăteană cu cei trei ostaşi căzuţi în Sălaj. De la ea am aflat, alături de povestea de acum 100 de ani şi una contemporană, despre cinstirea eroilor.

Mai multe documentare despre Anul Centenar puteţi găsi pe pagina noastră specială "Pe urmele eroilor".

AUDIO

Slobozia, Grivița – Zalău, Mineu: peste 700 de km parcurși într-o zi pe traseul Unirii lui Mihai Viteazul pentru cinstirea eroilor neamului, cu popas la Alba Iulia.

Elevi si cadre didactice, alături de preotul Marian Cristea, funcționari si reprezentanti ai Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea Ialomiţa, au participat la începutul lunii iunie la omagierea a trei eroi din comuna ialomiţeană Grivița, morți pe front și înmormântati în curtea bisericii din satul Mineu, județul Sălaj.

Foto: Clementina Tudor.

Ceremonialul religios a fost oficiat conform tradițiilor din Bărăgan, alături de preoţii din Mineu și în prezența autorităților salăjene. După slujba de pomenire și un moment de cântece și poezii patriotice, delegația din Grivita - Ialomita s-a întors acasă pe un alt traseu istoric care a inclus obiectivele Mărăști, Mărășești și Oituz.

Proiectul, derulat în Anul Centenar, a încununat voinţa a doi oameni pasionaţi de istorie şi iubitori ai poporului român. Totul a pornit de la o scrisoare trimisă de Vasile Sfârlea din Gherla profesorului de istorie al Şcolii din Griviţa, prin care informa că în curtea bisericii din Mineu sunt mormintele a trei soldaţi, eroi din cel de-al doilea război mondial. Pentru certificare, în plic a fost trimisă şi o bucată metalică pe care se afla inscripţionat numele Cristodor Constantin, anul naşterii şi localitatea natală. Camarazi în somnul de veci îi sunt Anton Scarlat şi Gheorghe Trandafir.

Mesajul a ajuns la doamna profesoară Cornelia Damian care a început să le caute urmaşii celor trei eroi. „Doi sunt din comuna Griviţa şi unul din Smirna, sat aparţinător. Am luat legătura cu o singură familie, pentru că pentru ceilalţi doi nu mai există nimeni. Şi atunci am zis că trebuie să ajung cu un grup de copii. Am adus o jerbă, am venit cu pachete şi prosoape pe care le dăm de pomană, aşa cum se face la noi în sat.”

Sergentul Gheorghe Trandafir şi soldatul Cristodor Constantin au fost vecini, pe strada a 11 a, în Griviţa, şi au murit împreună, alături de sergentul Anton Scarlat din Smirna, la odihna lor veşnică veghind locuitorii din satul Mineu.

Pentru ei şi pentru ceilalţi eroi ai comunei ialomiţene, în cimitirul din localitatea natală au fost ridicate două cruci înalte din lemn masiv, vopsite cu ulei ars. Corespondentul radio România Actualităţi, Clementina Tudor le poartă în suflet prin amintirile copilărie: „Acestea sunt crucile înalte, ale eroilor! Nu se ştie pe unde au fost îngropaţi, îmi spunea mamaia când eram mică, ori de câte ori mă lua duminica la tămâiat, şi treceam pe lângă ele. Nu ştiu când şi cum, dar acele cruci simbol au dispărut. În schimb ne-am găsit eroii, departe de casă. Am parcurs sute de km pentru a cinsti eroii neamului românesc. De data aceasta sunt eroi din comuna Griviţa, judeţul Ialomiţa. Suntem parteneri în acest proiect, eu sunt născută în Griviţa, Centrul Cultural pe care îl reprezint este unul dintre partenerii proiectului şi am venit să ne cinstim, să ne omagiem eroii griviţeni care au murit aici, pe meleaguri sălăjene, pentru patria noastră, a tuturor.”

Fiecare partener al proiectului a avut responsabilităţi de organizare. Preotul paroh Marian Cristea, din Griviţa, a pregătit coliva pe care a transportat-o în condiţii speciale pentru a se face o slujbă de parastas, de pomenire, conform ritualului din Bărăgan. „Ne bucurăm nespus de mult că ne-a învrednicit bunul Dumnezeu de a ajunge aici, în Mineu din Transilvania, spre a-i cinsti pe eroii neamului, pe cei care ne sunt nouă eroi. Sunt consăteni de-ai noştri, sunt griviţeni din ţinutul Bărăganului, din Muntenia, care aşa cum ştiţi şi-au pierdut viaţa pe aceste meleaguri, iar cei care au fost acasă, rubedeniile lor, care i-au aşteptat, au rămas cu acest gol imens în sufletul lor pentru că nu au putut să-i prohodească, să le facă pomenirea acestora cum se face la noi. Am ajuns aici spre a-i cinsti, spre a le pomeni numele şi spre a înălţa rugăciuni cu toţii ca sufletele lor să fie aşezate în rând cu sfinţii.”

Cei trei eroi din Ialomiţa au rămas în memoria colectivă a locuitorilor din Mineu ca eliberatori de sub dominaţia fascistă. Ei au fost cercetaşi, iar oamenii locului au transmis din generaţie în generaţie şi vorbesc cu admiraţie despre curajul şi dăruirea lor în a-i elibera pe ei, românii din Transilvania. „În al doilea război mondial, după revenirea României în tabăra Naţiunilor Unite, la 23 august 1944, greul readucerii Transilvaniei de Nord între graniţele României a revenit tot armatei române. Apropierea liniei frontului cu armata română eliberatoare a adus o mare bucurie sătenilor din Mineu. Pentru forţarea retragerii armatei germane sau dat lupte grele, iar Mineul a fost eliberat de Regimentul 40 Infanterie, în 17 octombrie 1944. Aici, la ieşirea din satul Mineu, în dimineaţa de 18 octombrie, acest regiment este primit cu focuri de armă şi înaintează cu multă greutate prin pădurea de la marginea satului. Dar, până la ora 14:30, reuşeşte să cucerească această pădure când este din nou oprit cu focuri puternice de artilerie de pe înălţimile de la vest şi est de satul Elei. În aceste confruntari armate îşi jertfesc viaţa cei trei ostaşi pe care îi comemorăm astăzi: soldat Cristodor Constantin, sergent Anton Scarlat şi sergent Gheorghe Trandafir. Cauza decesului consemnată în registrul morţilor din Parohia Mineu este lovirea cu glonţ de tun. Ei sunt aduşi la biserică, iar preotul de atunci, Gherman Lazăr, ţine slujba de înmormântare şi îi îngroapă creştineşte în curtea bisericii în data de 20 octombrie 1944.”

Foto: Clementina Tudor.

La monumentul celor trei eroi din curtea bisericii din Mineu, copiii din Ialomiţa şi din Sălaj au susţinut un emoţionant moment patriotic. Pentru acesta, doamna profesoară de istorie, Cornelia Damian, a făcut pregătiri speciale cu elevii clasei a şaptea, pe care i-a considerat suficient de mari încât să reziste drumului lung şi să înţeleagă demersul făcut prin parcurgerea traseului Unirii pornit de Mihai Viteazul, cu popas la Alba Iulia, unde copiii au vizitat inima ţării, apoi la Zalău şi Mineu, pentru ca întoarcerea acasă să se facă pe un alt traseu, astfel încât a se marca toate locurile şi momentele istorice importante în realizarea României Mari.”

Momentul de la Mineu a fost unul emoţionant, cuprins de rugăciune în memoria eroilor neamului, numele celor trei ostaşi fiind rostite la slujba de pomenire oficiată de preoţii Florin Ardelean din Mineu și Emil Nechita din Bulgari împreună cu părintele Marian Cristea din Grivița, acesta fiind şi iniţiatorul minunatului proiect. Încărcătura momentului a fost una deosebită. Slujba de pomenire și parastasul au fost oficiate, împreună, de preoții din Mineu, Bulgari și Ialomița, respectându-se tradițiile religioase ale ambelor ținuturi românești. Nu au lipsit elevii, tineri ialomiţeni şi sălăjeni, care s-au rupt din cotidian pentru a cinsti memoria acestor eroi români.

Jertfa supremă a ostaşilor ialomiţeni şi a tuturor eroilor neamului trebuie să fie o învăţătură de neuitat pentru noi toţi, spune directorul Bibliotecii judeţene „Ioniţă Scipione Bădescu Sălaj, Florica Pop. Istoria trebuie acceptată, iar eroii nu trebuie uitaţi niciodată.

Dascălii prezenţi la eveniment le-au vorbit copiilor despre însemnătatea eroului pentru ţara şi neamul său – o poveste pe care la Radio România Actualităţi aţi ascultat-o într-un documentar din ciclul PE URMELE EROILOR, în cadrul manifestarilor si proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de Guvernul Romaniei şi derulate cu sprijinul Ministerului Culturii si Identităţii Naţionale.

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
România 26 Aprilie 2024, 07:51

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio

Doina Ișfănoni, etnolog, istoric de artă și cercetător la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București ne vorbește despre cele...

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
UPDATES: Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului
România 26 Aprilie 2024, 06:54

UPDATES: Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului

Despre tradiții seculare și vremuri moderne, despre șezătorile înainte de Paști, dar și despre viața socială a lăpușenilor, o...

UPDATES: Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie