Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lina Grâu, Chişinău

9 Octombrie 2011
Vizualizari: 2049
Comentează add

Un grup de tineri făcând parte din Mişcarea "Basarabia - Pământ românesc" au protestat față de vizita patriarhului din cauză că acesta susţine regimul separatist de la Tiraspol.

Patriarhul Rusiei Kiril, în vizită la Chişinău

lina-grau-chisinau

Patriarhul Rusiei Kiril. Foto: Reuters.

Patriarhul Rusiei Kiril a oficiat duminică dimineaţă o slujbă religioasă în Catedrala metropolitană Naşterea Domnului din centrul Chişinăului.

Evenimentul este parte a vizitei Patriarhului Kiril la Chişinău, care a început în seara zilei de sâmbătă.

Patriarhul Rusiei Kiril efectuează zilele acestea o vizită în Republica Moldova, iar observatorii constată că acesta a fost primit la Chişinău la cel mai înalt nivel.

Patriarhul, însoţit de peste 60 de persoane, a fost întâmpitat sâmbătă seara la aeroportul internaţional Chişinău de preşedintele interimar Marian Lupu şi de premierul Vlad Filat şi a fost cazat la Reşedinţa de stat.

Cu ocazia acestei vizite au fost restricţionată circulaţia pe străzile centrale ale Chişinăului.

Aproximativ 1.500 de credincioşi au asistat duminică dimineaţă în scuarul Catedralei la slujba oficiată de patriarhul Kiril, în pofida ploii şi a vremii urâte.

Aceştia au fost verificaţi cu detectoare de metale.

Mitropolia Republicii Moldova, subordonată canonic Federaţiei Ruse, a pus la dispoziţia enoriaşilor săi din centrele raionale transport pentru a veni la slujba oficiată de patriarhul Kiril la Chişinău.

În după amiaza zilei, Kiril va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, va oficia o slujbă în memoria ostaşilor căzuţi la Memorialul Eternitate şi va avea întrevederi cu preşedintele interimar Marian Lupu şi cu premierul Vlad Filat.

Marian Lupu îi va oferi patriarhului Ordinul Republicii, iar premierul Vlad Filat a programat o vizită în beciurile de la Cricova.

Un grup de tineri făcând parte din Mişcarea "Basarabia - Pământ românesc" au protestat împotriva vizitei patriarhului Rusiei la Chişinău.

Tinerii sunt nemultumiţi că şeful bisericii ruse susţine regimul separatist de la Tiraspol, dar şi de faptul că acesta ar fi declarat că Republica Moldova este parte a Sfintei Rusii.

Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic României, nu susţine protestele, însă susţine că vizita lui Kiril are conotaţii politice.

Mitropolitul Petru al Basarabiei spune că biserica rusă a privit cu ură existenţa Mitriopoliei Basarabiei în Republica Moldova.

"Este o vizită în primul rând politică care să mai aranjeze lucrurile pe aici. Noi nu ne opunem să nu vină. Dar să vină într-o atmosferă de frăţie, de prietenie", a spus Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Mitropolitul Petru spune că aşteaptă şi o vizită la Chişinău a Patriarhului României, Daniel.


Etichete Republica MoldovapatriarhRusiaKirilChişinău

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live