Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

26 Aprilie 2017
Vizualizari: 615
Comentează add

De la ora 11:00, senatorii şi deputaţii se reunesc într-o şedinţă solemnă pentru a celebra rolul Iaşilor în Marea Unire de la 1918.

Parlamentul se reuneşte în plen

iulia-gherman

Foto: Arhivă.

Parlamentul se reuneşte în plen, de la această oră, pentru a vota, între altele, înfiinţarea Comisiei speciale de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Constituirea acestei comisii a fost solicitată de preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, şi a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate.

Şedinţa Parlamentului va dura doar două ore pentru că, de la ora 11:00, senatorii şi deputaţii se reunesc într-o şedinţă solemnă pentru a celebra rolul Iaşilor în Marea Unire de la 1918.

Şedinţa comună jubiliară va sublinia rolul istoric şi politic al forului legislativ din România de acum 100 de ani.

În perioada 1916 -1918, la Iaşi au funcţionat Consiliul de Miniştri, Senatul şi Adunarea Deputaţilor şi au fost luate decizii prin care s-au pus bazele consolidării şi dezvoltării Statului Naţional Unitar Român.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tariceanu: În acea perioadă, în Primul Razboi Mondial, Parlamentul s-a refugiat la Iaşi, împreună cu familia regală, şi atunci au fost luate două decizii, care, ulterior, s-au materializat în două legi importante, dar care n-au fost adoptate în 1917, dar pe care cu toţii le ştim: e vorba despre Legea agrară şi Legea privind votul universal.

La şedinţa festivă vor participa, alături de senatori şi deputaţi, principesa Margareta, reprezentanţi ai BOR, Academiei şi Guvernului, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova, Corpul Diplomatic acreditat la Bucureşti.

Cu acest prilej va fi lansat un album filatelic conţinând o emisiune de mărci poştale şi o medalie aniversară a Centenarului "Iaşi, oraş al Marii Uniri, 1916 - 1918".


Etichete parlamentcomisie de anchetaalegeri prezidentiale 2009sedinta solemnamarea unire de la 1918

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live