Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

23 Februarie 2016
Vizualizari: 1113
Comentează add

Parlamentul a dezbătut mai bine de două ore situaţia Televiziunii Publice şi, în final, s-a ajuns la concluzia că ar exista două posibile soluţii de remediere pe termen scurt.

Parlamentul a dezbătut mai bine de două ore situaţia Televiziunii Publice

alina-stanuta

Foto: cdep.ro.

Parlamentul a dezbătut mai bine de două ore situaţia Televiziunii Publice şi, în final, s-a ajuns la concluzia că ar exista două posibile soluţii de remediere pe termen scurt.

Este vorba despre modificarea legii privind insolvenţa, astfel încât să poată fi aplicată şi la TVR, sau declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea unei noi structuri.

Prezent la dezbateri, premierul Dacian Cioloş a menţionat că este nevoie de măsuri urgente pentru a stopa actualele pierderi de la TVR şi a exprimat disponibilitatea Guvernului în găsirea unor soluţii.

"Ceea ce nu putem face, oricât am vrea înainte de iulie, este să dăm bani acum, în următoatele săptămâni Televiziunii. Ar însemna să facem rectificare bugetară. Însă până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei", a spus Dacian Cioloş.

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a subliniat că din punctul lui de vedere, decizia trebuie luată de Parlament.

"Să găsim soluţia legală pentru ca serviciul public de televiziune să poată intra în insolvenţă", a spus Gigel Ştirbu.

Şi deputatul social-democrat Viorel Ştefan a atras atenţia că trebuie găsită o soluţie urgentă, până la identificarea remediilor pe termen lung.

"Un compromis ar trebui să genereze o situaţie excepţională, dată fiind situaţia excepţională legat de faptul că nu se pot plăti salariile şi oamenii care sunt angajaţi acolo nu au nicio vină", a afirmat Viorel Ştefan.

Nicio soluţie financiară nu va fi eficientă pe termen mediu şi lung, fără o restructurare dură a Societăţii Române de Televiziune, susţine preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară împotriva comasării Televiziunii cu Radioul.

"Eu aici nu aş discuta de Radio. Radioul merge bine. Haideţi să nu încercăm să facem dintr-un singur mort încă un alt bolnav, care va muri încet-încet. Comasarea cu Radioul nu este o soluţie", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că lipsa performanţei TVR nu este cauzată neapărat de legislaţie şi a lăudat Radioul Public, care funcţionează după aceleaşi norme, dar cu rezultate bune.

Guvernul şi Parlamentul ar trebui să colaboreze pentru a găsi formula juridică şi economică, astfel încât să se prevină intrarea în incapacitate de plată a Televiziuni publice.

"Guvernul încearcă să paseze responsabilitatea Parlamentului şi Parlamentul ar fi foarte fericit dacă ar veni Guvernul cu o soluţie şi între aceste două scaune cade Televiziunea", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Ministrul finanţelor Anca Dragu va analiza toate propunerile avansate în cadrul dezbaterii şi va reveni în Parlament cu posibile soluţii.

Sindicatul Liber din Radioul Public consideră total inadecvate propunerile de amendare a legii, care vor afecta independenţa editorială a jurnaliştilor şi dreptul cetăţenilor de a avea acces la o presă publică liberă, în afara ariei de influenţă a oricărui tip de comandă politică.

Pe de altă parte, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, subliniază că nu legea a împins TVR în situaţia în care se află, ci modul în care a fost condusă instituţia până în prezent, iar modificările propuse riscă să producă grave şi ireversibile perturbări în stabilitatea editorială şi financiară a Radioului Public. 


Etichete dezbatere în Parlamentpreşedintele Comisiei pentru cultură din Camera DeputaţilorGigel Ştirbupremierul Dacian Cioloşmodificarea legii privind insolvenţapreşedintele UDMRKelemen Hunorpreşedintele SenatuluiCălin Popescu-TăriceanuSindicatul Liber din Radioul Public

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live