Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

11 Februarie 2013
Vizualizari: 2521
Comentează add

Suveranul Pontif a cerut reuniunea conclavului pentru alegerea succesorului. Aflaţi în ştire care va fi procedura alegerii urmaşului lui Benedict al XVI-lea.

Papa Benedict a anunţat că "se retrage" Papa Benedict a anunţat că "se retrage" - Conține audio Papa Benedict a anunţat că "se retrage" - Conține video Papa Benedict a anunţat că "se retrage" - Conține galerie foto

razvan-stancu

Papa Benedict al XVI-lea. Foto: Reuters.

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că îşi va înceta pontificatul pe data de 28 februarie, potrivit agenţiilor de ştiri internaţionale.

Demisia suveranului pontif a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP.

Cum este ales Suveranul Pontif

Potrivit corespondentului Radio România la Roma, Elena Postelnicu, Suveranul Pontif a transmis o scrisoare în care anunţă decizia sa de a demisiona pentru binele bisericii.

Ulterior, Radio Vatican a făcut publică înregistrarea audio a declaraţiei.

Audio: Declaraţia Suveranului Pontif(în limba latină)

Traducerea în limba engleză a scrisorii poate fi citită aici.

Papa consideră că este în imposibilitatea de a conduce biserica catolică aşa cum ar trebui.

"După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian", a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii în franceză realizată de Vatican ulterior, citată de AFP.

 Video: Declaraţia Suveranului Pontif(traducere în limba engleză). Sursa: vatican.va

În ultima vreme, Suveranul Pontif a renunţat să mai participe la anumite evenimente şi a anulat toate vizitele pe care le avea în străinătate din motive de sănătate.

Benedict al XVI-lea devine primul Papă din ultimele şapte secole care renunţă la funcţie.

Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a fost ales la 19 Aprilie 2005 ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea.

Suveranul Pontif a cerut reuniunea conclavului pentru alegerea succesorului. 

Un gest de "responsabilitate, curaj şi realism"

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Prea Sfinţia Sa, Ioan Robu, crede că retragerea Papei Benedict al XVI-lea este un gest de curaj şi responsabilitate şi că reacţia oamenilor va fi de admiraţie.  

"Gestul de astăzi al Sf. Părinte Benedict al XVI-lea înseamnă responsabilitate, curaj, realism, pentru că aşa cum l-am cunoscut, el a iubit şi iubeşte Biserica şi pentru că iubeşte Biserica face acest pas. 

"Cred că după ce mai scade din intensitate surpriza acaesta după aceea va creşte mai mult admiraţia pentru curajul său şi pentru responsabilitatea pe care şi-a asumat-o acum în faţa Bisericii, în faţa lui Dumnezeu",a mai declarat Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Prea Sfinţia Sa, Ioan Robu.

Un precedent "de extraordinară importanţă pentru viitorul Bisericii"

Şeful Secţiei în limba română de la Radio Vatican, Adrian Dancă, a declarat pentru Radio România Actualităţi că gestul Suveranului Pontif va crea "un precedent de extraordinară importanţă pentru viitorul Bisericii".  

Audio: Declaraţie acordată de Şeful Secţiei în limba română de la Radio Vatican, Adrian Dancă, redactorului Radio România Actualităţi, Claudia Zidaru.

Primul Papă care a anunţat public că este dispus să demisioneze

În aprilie 2012, când a aniversat şapte ani de pontificat, Papa Benedict al XVI-lea a fost primul Papă care a anunţat public că este dispus să îşi dea demisia dacă sănătatea nu îi va mai permite să îşi ducă la capăt atribuţiile.

Pontificatul său de până acum este marcat de polemici, spune corespondentul Radio România la Roma, Elena Postelnicu.

Numai în ultimii doi ani Vaticanul a fost nevoit să recunoască 4.000 de cazuri de abuzuri ale preoţilor aspra copiilor.

Video: Papa Benedict al XVI-lea a avut un mesaj pentru cei care resimt din ce în ce mai greu efectele crizele economice.

Tot anul trecut, după ce au fost acuzaţi că l-au omorât pe Hristos, evreii au cerut explicaţii Vaticanului.

Deşi autoritaţile de la Vatican susţineau că Benedict al XVI-lea se simte mai bine decât Papa Ioan Paul al II-lea când avea 75 de ani, presa din Peninsulă a speculat de mai multe ori în acest an că Papa se simte rău, mai ales că a început că meargă cu ajutorul unui baston.


Etichete Papa BenedictVaticandemisie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live