Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

19 Februarie 2014
Vizualizari: 1184
Comentează add

Preşedintele PNL a declarat că PSD a sperat să creeze "o presiune în PNL, sub ameninţarea scoaterii de la guvernare", aşa încât liberalii să renunţe la nominalizarea lui Iohannis.

Până marţi, "fie un guvern USL, fie un guvern USD"

razvan-stancu

Crin Antonescu. Foto: Arhivă.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că premierul Victor Ponta i-a propus ca miniştrii liberali propuşi de PNL să fie numiţi interimar pe funcţii.

"Am refuzat propunerea domnului Ponta", a spus Crin Antonescu, care a mai precizat că premierul a luat decizia să facă alte numiri, pe mandate interimare.

"Propunerea noastră iniţială este în continuare valabilă", a mai spus Crin Antonescu.

El a explicat că Victor Ponta procedează astfel pentru că "PSD nu îl doreşte pe Klaus Iohannis ca vicepremier", şi a încadrat înfiinţarea USD într-o aşa-numită strategie a PSD de "a se substitui guvernării".

Preşedintele PNL a declarat că PSD a sperat să creeze "o presiune în PNL, sub ameninţarea scoaterii de la guvernare", aşa încât liberalii să renunţe la nominalizarea lui Klaus Iohannis.

"În aceste condiţii, luni seara sau cel târziu marţi dimineaţă vom avea fie un guvern USL, fie un guvern nelegitim USD.

"Dar eu trag nădejde că vom avea un guvern USL în continuare", a spus Crin Antonescu.

Controversa vicepremierilor

Pe 7 februarie, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că l-a propus pe vicepreşedintele partidului Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de interne. 

Tot atunci, PNL i-a nominalizat pe Eugen Nicolăescu pentru funcţia de ministru de finanţe, în timp ce Teodor Atanasiu şi Cristian Buşoi au fost propuşi pentru a ocupa funcţiile de ministru al economiei şi respectiv al sănătăţii.

Până la aceste nominalizări, vicepremierul liberal nu avea portofoliul internelor, ci pe cel al finanţelor, iar PSD a susţinut că dacă primarul Sibiului Klaus Iohannis, în calitate de ministru de interne, devine vicepremier, guvernul îşi modifică structura.

PSD a propus ulterior o nouă structură guvernamentală, cu un vicepremier suplimentar din partea Partidului Conservator, iniţiativă respinsă de PNL.

PSD, Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) au format apoi o alianţă pentru alegerile europarlamentare numită USD.

PNL a cerut desfiinţarea USD.

"Linişte guvernamentală"

Premierul Victor Ponta a declarat înaintea şedinţei de guvern de azi că îşi doreşte "foarte mult să avem din nou linişte guvernamentală, în această formulă a Uniunii Social Liberale".

El a anunţat că a transmis către preşedintele Traian Băsescu propunerea de retragere din funcţie a lui Daniel Chiţoiu (finanţe) şi Andrei Gerea (economie), "la solicitarea acestora".

"Deoarece din punct de vedere politic nu a existat sprijin pentru numirea altor miniştri interimari, am transmis şi propunerea ca domnul Niţă să asigure interimar funcţia de ministru al Economiei, iar eu, portofoliul de la Finanţe, în speranţa că, până luni, voi avea, din partea colegilor liberali, propunerile, în aşa fel încât guvernul să funcţioneze", a spus Victor Ponta.


Etichete Crin AntonescuUSLPNLUSDcoaliţieruperea coaliţieiVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live