Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Decembrie 2014
Vizualizari: 1138
Comentează add

Sute de hectare de teren agricol inundate, drumuri comunale distruse şi case în pericol de prăbuşire - acesta este bilanţul de până acum al ploilor abundente din sudul ţării.

Pagube materiale şi avertizări hidrologice în sudul României

radiojurnal

Inundații în zona rurală din România. Foto: Arhivă. 

Sute de hectare de teren agricol inundate, drumuri comunale distruse şi case în pericol de prăbuşire - acesta este bilanţul de până acum al ploilor abundente din sudul ţării.

De altfel, la această oră sunt în vigoare mai multe atenţionări emise de hidrologi, printre care şi una cu cod roşu pentru un sector al râului Jiu, care expiră la ora 14.00.

Hidrologul Adrian Apostol a explicat în ce condiţii se emite o astfel de avertizare.

Adrian Apostol: Risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de evacuare a oamenilor şi bunurilor, restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere precum şi luarea unor măsuri deosebite în exploatarea construcţiilor hidrotehnice. Şi asta presupune depăşirea cotelor de pericol.

Reporter: De ce l-aţi emis astăzi?

Adrian Apostol: Presupune monitorizarea lucrărilor hidrotehnice, avem diguri şi astea trebuiesc monitorizate mai atent pentru că presiunea este destul de mare. Sunt şi zone neîndiguite, podul roşu corespunde depăşirii cotelor de pericol.

În judeţul Dolj nivelurile şi debitele râurilor continuă să crească.

În unele zone apele s-au revărsat, mai multe drumuri comunale sunt inundate şi 4 persoane au fost evacuate preventiv.

Despre situaţia râurilor din zonă ne-a vorbit purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Jiu, Camelia Bărbuţu.

"În momentul de faţă avem depăşită cota de pericol pe râul Jiu la staţia Răcari, apoi mai avem depăşite cotele de atenţie pe râul Jiu la Filiaş cu 58 de centimetri, dar şi la Podari cu 80 de centimetri, tendinţa acestora fiind de creştere. Am intervenit prin sistemul de Gospodărie a Apelor Dolj cu angajaţii de la două formaţii în zona Podului Răcari, o zonă neîndiguită unde s-a acţionat pentru dirijarea apelor revărsate din râul Jiu spre aval astfel încât să se evite întreruperea circulaţiei în zonă şi să se asigure apărarea împotriva inundaţiei a unui grup de case din satul Oprişor comuna Bragoştea", a spus Camelia Bărbuţu.

Până la ora 14:00 este cod portocaliu pentru râuri din 10 judeţe aflate în sudul ţării.

Meteorologii nu au veşti bune, va continua să plouă în Muntenia şi Dobrogea iar în Moldova şi în zona montană va ninge. 


Etichete cod roşuinundaţiipericolevacuarerăurimeteohidrologicod portocaliuavertismentninsorisalvareevacuăriAdrian ApostolCamelia Bărbuţu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live