Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL ... DE SARBATOARE Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1235
Comentează add

Președintele Klaus Iohannis a susţinut că discuţiile de luni cu liderii politici şi acordul l-a care s-a ajuns arată că suntem o naţiune responsabilă.

Pactul politic pentru bugetul Apărării va fi semnat marți

radiojurnal

 Preşedintele României, Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut, luni, consensul partidelor parlamentare pentru ca bugetul alocat apărării să atingă 2% din produsul intern brut în 2017 şi a propus ca acest nivel să fie considerat unul minim pentru perioada 2017-2027.

Şeful statului a susţinut că un acord politic privind creşterea bugetului armatei era necesar pentru că Europa şi NATO trebuie să facă faţă unei provocări de securitate majore.

El a amintit, în context, de anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România, ca stat membru NATO, nu trebuie să se bazeze doar pe aliaţi, atunci când este vorba de securitatea sa.

"Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei Române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă", a spus Klaus Iohannis.

Acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare. Sursa: presidency.ro

Consensul a fost şi cuvântul de ordine al declaraţiilor liderilor politici după discuţiile cu şeful statului.

Consultările au început de dimineaţă, de la ora 10:00, iar primii sosiţi la întâlnirea cu şeful statului au fost cei de la PSD.

Liderul social-democrat, premierul Victor Ponta a făcut declaraţii de la sediul partidului său, de unde a precizat că susţine ideea semnării unui acord în domeniul apărării.

"Ne dorim ca ceea ce am început în 2012, adică în fiecare an mai mulţi bani pentru sistemul de apărare, să fie un proces de durată şi asumat de toate forţele politice, indiferent de momentul în care se află la guvernare sau în opoziţie", a declarat Victor Ponta.

Şi liberalii, prin vocea co-preşeduintelui Alina Gorghiu, au declarat că acordul politic este pe deplin justificat.

"Avem garanţia că, de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest acord va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament", a spus Alina Ghorghiu.

Şi UNPR este de acord cu documentul propus de Klaus Iohannis, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, declarând că a propus ca majorarea bugetului apărării să se facă începând cu anul viitor.

"Armata Română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională, are programe majore de înzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau Baza 99 de la Deveselu", a afirmat Gabriel Oprea.

"2% din PIB pentru MApN, garanţie pentru cetăţenii ţării"

Liderul PC, Daniel Constantin, a susţinut că procentul de 2% din produsul intern brut pentru apărare reprezintă o garanţie pentru cetăţenii ţării.

"În ziua de astăzi este mai mult decât o dovadă de respobsabilitate vizavi de protecţia naţională, vizavi de contextul geopolitic în care se află ţara noastă, ca atare, am apreciat nu numai intenţia, dar şi textul pe care domnul preşedinte Iohannis l-a propus pentru a fi semnat de către partidele politice", a spus Daniel Constantin.

Acordul este necesar, spune şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Avem o poziţie în această zonă foarte importantă şi substanţială. Suntem furnizori de securitate. Acest parteneriat cu Statele Unite, dincolo de apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, ne obligă să facem un efort financiar pentru acest domeniu al apărării naţionale", a afirmat Kelemen Hunor.

Reprezentanţii minorităţilor naţionale vor semna şi ei acordul politic propus de şeful statului, liderul Grupului minorităţilor naţionale,Varujan Pambuccian, spunând că ar fi bine ca şi personalul din armată să beneficieze de acest acord.

"Am avut o discuţie legată de garanţii pe care în mod predictibil să le acordăm celor din acest domeniu. Sunt oameni care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră", a spus Varujan Pambuccian.

PPDD este de acord cu creşterea bugetului apărării chiar de anul viitor.

"Am punctat şi domnul preşedinte a fost de acord că ar trebui să fim foarte atenţi şi pentru felul în care se vor cheltui aceşti bani, pentru că, în opinia PPDD, mai mult de 40% din banii publici dispar", a declarat Dan Diaconescu.

Marți dimineaţă, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia de semnare a acestui acord politic.


Etichete Klaus IohannisconsenspartideMApNbugetPIBEuropaNATOPalatul Cotroceniacord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live