Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Iulie 2019
Vizualizari: 466
Comentează add

"Apel matinal" - Invitată: Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

"Pacienţi acoperiţi", trimişi în spitale

radiojurnal

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Foto: Agerpres

Cei care încalcă legile în domeniul medical, chiar și pe cele ale bunului-simț, trebuie să știe că de trei săptămâni printre pacienți sunt şi unii, să le spunem, misterioși, care văd și aud multe. Ideea trimiterii unor pacienţi acoperiţi în spitale este de fapt o parte a strategiei anticorupție pe care Ministerul Sănătății trebuie și vrea să o aplice până în 2020, mai ales că diverse cazuri nu au întârziat să apară.

Realizator: Despre ce este vorba vom afla chiar acum de la invitatul nostru, invitatul "Apelului matinal", ministrul sănătății, doamna Sorina Pintea. Din câte ştiu, în urma acestor verificări au apărut și ceva nereguli. Ne puteți spune pe scurt ce s-a întâmplat?
Sorina Pintea: Da. Este vorba despre un pacient misterios care a intrat într-un spital public din București dorind să completeze o fişă pentru obținerea permisului auto. După ce a plătit taxa legală, această fişă fiind un serviciu medical la cerere, i s-a cerut o taxă suplimentară pentru a obține mai repede vizele de la consultațiile pe care le dorea acel pacient, astfel încât suma pe care a plătit-o în plus a fost dublă celei legale, 150 de lei suma legală, 300 de lei suma solicitată în plus. Am avut sesizări de la spitalul respectiv, pentru că, aș vrea să precizez, aceşti pacienţi misterioşi sunt trimişi acolo unde ni se semnalează probleme prin chestionarele de feedback sau prin reclamaţii mai mult sau mai puţin directe, pentru că e vorba de cele care mi se adresează personal sau la cabinetul ministrului.

Realizator: Am sesizat că nu aţi nominalizat spitalul, poate e mai bine așa. Nu știu exact ce ar trebui să comentez, dar, când se solicită astfel de plăți informale, pe românește șpăgi, ce ar trebui să facem cu toții, noi toți cei care suntem evident pacienți în astfel de cauze?
Sorina Pintea: În primul rând să nu le dăm, pentru că, așa cum am mai spus, încă de anul trecut salariile medicilor, ale personalului medical au fost majorate, până la urmă există niște salarii decente în sistem acum și nu cred că este nevoie să mai folosim şpăgile, pentru că atunci când vorbim de pacienți misterioşi trimişi în spitale vorbim de aceste şpăgi, nu de recunoștință, pentru că există pacienţi care vor să mulţumească medicului atunci când actul medical este finalizat. Vorbim aici despre cei care condiționează actul medical, despre cei care cer bani cu alte cuvinte.

Realizator: Credeţi că este o cutumă, apropo de datul banilor la medici, nu de alta dar avem prieteni cu toții, încă se mai folosește această practică, nu neapărat că cere medicul, pur și simplu unii chiar vor să dea fiindcă așa știu ei că trebuie.
Sorina Pintea: Corect. Pacientul nu trebuie să dea, iar personalul medical trebuie să refuze. Da, este o cutumă, este ceva încetăţenit, dar până la urmă trebuie să facem distincţia foarte clar între, așa cum vă spuneam şi anterior, şpagă și recunoștință. Recunoştinţa se dă la final, nu la început, nu se cere, nu se acceptă în prima fază, nu există. Până la urmă sunt nişte lucruri de care trebuie scăpăm, pentru că, pe de altă parte, analizând aceste chestionare de feedback, am ajuns la concluzia că nivelul de satisfacţie a pacientului a scăzut în loc să crească în ultimii ani.

Realizator: Paradoxal.
Sorina Pintea: Paradoxal. S-au făcut investiţii foarte multe în sistemul de sănătate, şi atunci este absolut logic și normal să luăm niște măsuri. Până la urmă statul oferă şi trebuie să şi primească în schimb pacientul, pentru că pentru asta facem.

Realizator: Veţi continua aceste verificări? Spuneam ceva mai devreme, totuși, este vorba de o strategie care ar trebui să continue inclusiv anul viitor.
Sorina Pintea: Anul viitor, exact. Bineînțeles, abia am început şi nu voi înceta nici vizitele inopinante. Acolo vorbim despre condiţiile igenico-sanitare. Actul medical este un complex. Calitatea actului medical trebuie să scoată în evidență toate aceste aspecte: consultația, modul în care pacientul este tratat, condiţiile care i se oferă în spital, modul în care i se explică anumite lucruri. Deci până la urmă trebuie să ne facem treaba. Este foarte simplu, am înțeles, există în spaţiul public frământări. Eu nu cred că ar trebui să fie, pentru că noi dorim să protejăm pacientul şi să-i protejăm pe cei din sistemul medical care sunt corecţi și care sunt corecţi de multă vreme.

Realizator: Da. Cred că şi aici trebuie făcută într-adevăr legătura. Sunt convins că, deși s-au făcut multe lucruri extraordinare, mai e treabă prin spitale publice românești. Problema salariilor s-a rezolvat? Ştiu că la un moment dat medicii de familie acuzau totuși că nu au primit și ei un bonus, o majorare substanțială.
Sorina Pintea: Este încă în medicina de familie medicina primară, mai trebuie investit. Eu pot să vă spun ce s-a întâmplat începând de anul trecut - a fost majorată valoarea punctului, respectiv valoarea serviciilor medicale pe care medicul de familie le oferă, s-au majorat și anul acesta aceste valori, dar nu este suficient. În afară de asta mai sunt anumite lucruri care trebuie rezolvate. De exemplu sistemul informatic merge foarte prost, ceea ce creează nervozitate atât în rândul medicilor, cât şi în rândul pacienţilor. Şi aici vor trebui luate măsuri. Am avut o discuţie cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care gestionează acest sistem. Deci problema medicului de familie este una mai complexă, începând de la valoarea serviciilor medicale și până la numărul lor pe teritoriul României, pentru că în acest moment mai este nevoie sau cel puţin anul trecut când am făcut acele estimări pentru rezidenţiat aveam nevoie de încă 700 de medici familie. Eu am convingerea că acest lucru se va rezolva, pentru că s-au scos multe posturi la rezidenţiat, dar nu este suficient. Mai este încă o măsură pe care o ia Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor, este vorba de un împrumut pe care Guvernul României îl va accesa de la Banca Mondială, în valoare de 600 de milioane de dolari, pentru medicina primară și medicina comunitară.

Realizator: Rămânem pe recepţie. Din fericire, veştile din țară vin, veștile bune, multe spitale au acum dotări ultramoderne. O întrebare acum, așa, ca de final: credeți că ministrul sănătății, Sorina Pintea, poate fi chiar pacientul misterios la un moment dat într-unul dintre spitale?
Sorina Pintea: Este destul de greu în acest moment, pentru că, hai să spunem, sunt recunoscută, dar nu m-ar deranja, pentru că țin foarte mult la aceste lucruri. Pacierntul vine într-un spital pentru că are o nevoie şi noi trebuie să ne comportăm ca atare. Să nu uităm ca am fost şi eu manager de spital şi am interacţionat şi în continuare interacționez cu pacienţi, cu aparținători, cu personal medical şi cadrele medicale au cerut asta, pentru că e normal să lucrezi într-un sistem corect, într-un sistem care trebuie să îţi ofere şi sistemul a început să ofere. Trebuie să îi dăm şi noi ceva în schimb, pentru că noi toţi suntem sistemul până la urmă.


Etichete pacienţi acoperiţispitale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live