Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Lavinia Vasiliu

2 Februarie 2016
Vizualizari: 902
Comentează add

Rubrica "Rețete pentru copii mofturoși" se difuzează în fiecare luni de la ora 20.40 în cadrul emisiunii "La dispoziția dumneavoastră".

Pachețelul pentru școală

lavinia-vasiliu

Foto: Pixabay.com.

Pachetul pentru şcoală – întotdeauna mi-a dat bătăi de cap.

La început, între cele două felii de pâine, stăteau frunze multe de salată şi o feliuţă aproape invizibilă de şuncă. Apoi salata scădea şi şunca creştea, până când sandviciul a dispărut cu totul. Au urmat batoane de pâine goală, mere, morcovi tăiaţi beţişoare şi portocale, pentru care a trebuit să caut diverse recipiente potrivite: nici mari, nici mici, să aibă compartimente, să fie etanşe.

Tot cercetând internetul pentru idei sănătoase şi... acceptate de copilul din dotare, am aflat că nu e chiar aşa de simplu cu pachetul acesta de acasă, că el încorporează o întreagă filozofie.

Muzeul Ţăranului Român chiar a organizat, prin toamnă, o expoziţie dedicată pachetului de acasă. Fiindcă acesta este expresia relaţiilor dintre părinţi şi copii, chiar copiii adulţi, practica pachetului de acasă fiind frecventă în studenţie.

Acceptarea pachetului de acasă pentru cei mari, mâncarea pachetului de cei mici, simbolizează o reconciliere în relaţia părinte – copil. Pachetul încorporează grija părintelui, iar reciprocitatea grijii e dovedită de copilul virtuos prin conservarea şi returnarea recipientelor: caserole, pungi resigilabile, sacoşe şi mai ales borcane, cu valoare dublă dacă sunt însoţite de capacele lor.

Deci, mamă – soacră, iată, suntem chit, fiindcă returnez borcanele cu mare grijă! J

Vedeţi, pare un fleac, dar nu e!

Revenind la idei sănătoase de pachet pentru şcoală, în primul rând, trebuie să-l luăm consultant pe copil – altfel există riscul ca pachetul să ajungă la gunoi.

Cel mai popular este sandviciul. Cu unt şi şuncă – aici trebuie să aveţi grijă la etichetă, recomandată fiind şunca bio. Sau carne preparată la grătar, un ou fiert tare şi musai nişte legume pe lângă: frunze de salată sau felii de roşii, ardei sau castraveţi.

Sau sandviciul cu unt şi miere.

Dacă aveţi un copil care se dă în vânt după brânzeturi, puteţi să îi puneţi în pacheţelul pentru şcoală câteva bastonaşe din caşcaval, felii de brânză solidă şi care nu se sfărâmă prea uşor sau câteva felii de brânză emmentaler. Niciodată brânză topită. Proteinele din brânză trebuie combinate şi ele cu legume.

Pâinea trebuie diversificată, pentru a evita monotonia. Atenţie şi aici la etichetă, evitaţi pâinea făcută cu margarină, optaţi pentru chifle, pâine cu făină neagră sau integrală, pâine cu seminţe, cu măsline, pâine prăjită.

Mai aveţi varianta unei felii de pizza, făcută acasă, sau un sandvici cu lipie, pe care îl preparaţi aşa:

Într-o tigaie încinsă şi unsă cu puţin ulei, punem lipia. Jumătate din suprafaţa ei, o acoperim cu bucăţele de friptură de pui, şuncă, ardei şi ceapă verde. Peste toate acestea, adăugăm mozzarella rasă şi îndoim deasupra jumătatea de lipie goală, care se va lipi de mozzarella. Apăsăm uşor cu furculiţa şi prăjim în jur de 2 minute pe fiecare parte.

Pe lângă sandvici, recomandate sunt la gustarea de la şcoală fructele, proaspete sau deshidratate. Dacă vă înarmaţi cu o caserolă mică, etanşă, care conţine în capac şi o furculiţă, puteţi face o salată din fructele preferate de copil – felii de banană, măr, pară, struguri, kiwi. Fructele deshidratate să nu fie confiate, acestea conţin mult zahăr. 

Sau o brioşă sau o prăjiturică făcută în casă, sau biscuiţi preparaţi tot acasă.

Nu exageraţi! Pachetul trebuie să conţină cantităţi moderate de mâncare, până la urmă este vorba de o gustare între micul dejun şi masa de prânz.

Dacă nu aveţi timp să pregătiţi pachetul dimineaţa, îl puteţi face de seara şi să-l ţineţi la frigider. Cât vă spălaţi pe dinţi dimineaţa, puteţi să-l încălziţi uşor în cuptor. 

Important este ca pacheţelul să fie cât mai variat, astfel încât şcolarul să nu mănânce în fiecare zi acelaşi lucru. Se poate plictisi şi poate învăţa drumul către chioşcul de lângă şcoală cu chipsuri, dulciuri şi alte alimente pe care doriţi să le evitaţi.


Etichete pachetelul pentru scoalamuzeul taranului romanRețete pentru copii mofturoșibatai de cap

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live