Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eugen Coroianu

30 Octombrie 2015
Vizualizari: 1631
Comentează add

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu apreciază că în Republica Moldova avem de a face cu rivalităţi politice normale, dar şi cu o obstrucţionare a parcursului european.

Orientarea europeană a Republicii Moldova "este afectată de criza politică"

eugen-coroianu

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning. Foto: radiochisianu.md.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat într-un comunicat că parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue, la fel şi eforturile de reformă de consolidare a instituţiilor statului de drept şi de soluţionare a problemelor socio-economice ale ţării.

Din această perspectivă, este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil şi deplin angajat, care să acţioneze cu energie în toate aceste direcţii.

La rândul său, Ministerul român de Externe consideră că în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie să fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acţiunea tuturor forţelor politice responsabile de la Chişinău.

Ne punem totuşi întrebarea dacă este căderea Guvernului Streleţ o acţiune care ţine de lupta politică internă, de rivalităţile politice normale din Republica Moldova sau este rezultatul unui proces ocult de obstrucţionare a parcursului european al vecinilor noştri.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, este de părere că cele două opţiuni nu se exclud reciproc.

Iulian Chifu: Evident că vorbim în momentul de faţă despre o situaţie extrem de contondentă, care a făcut ca între forţele autointitulate "pro europene" în Republica Moldova să intervină un ciclu de coliziune. Cei în cauză, în special două dintre forţele politice de acolo majore, cea mai importantă şi cu următoarea, s-au ciocnit şi şi-au pus piedici şi şi-au generat mai degrabă tendinţa de a-şi impune puncte de vedere şi nu de a negocia.

Acest lucru a dus la situaţia curentă, care însă arată şi mai complicat în perspectivă, dacă e să ne uităm la faptul că în momentul în care ai produs o asemenea ruptură, e foarte dificil să refaci punţile şi să construieşti din nou încrederea şi să construieşti din nou o formulă guvernamentală, în condiţiile în care unul dintre jucători este, într-adevăr, lăsat fără principalele instrumente de funcţionare, şi de imagine, şi financiare şi de postura de prim-ministru.

Reporter: Dar indiferent care ar fi motivaţia acestei crize, orientarea europeană este afectată, nu?

Iulian Chifu: În orice caz, orientarea europeană este afectată. Admiţând chiar că s-ar încerca şi s-ar reuşi o formulă cu acelaşi tip de jucători, deci tot cu acele partide pro-europene, încrederea că un asemenea mecanism poate supravieţui şi mai ales poate să livreze, să livreze reforme, să livreze combaterea corupţiei, să livreze independenţa justiţiei, edificarea statului de drept, o asemenea perspectivă este extrem de îndepărtată şi, în orice caz, necredibilă nici pentru partenerii externi şi în nici un caz pentru populaţia din Republica Moldova.

Să nu uităm, nu avem nici măcar un an de când au avut loc alegerile şi ne îndreptăm, eventual, spre un al treilea guvern, cu certuri majore - şi nu vorbim aici de coaliţie pro-europeană, ci vorbim în întregime de toată această orientare. Evident, problema esenţială care rămâne, care este, de fapt, dacă vreţi, hârtia de turnesol în ceea ce priveşte România şi relaţionarea României cu Republica Moldova, dincolo de relaţiile pragmatice, este menţinerea vectorului de dezvoltare pro-european. În condiţiile în care vectorul strategic se schimbă şi există toate argumentele, chiar şi această monstruoasă coaliţie care a votat împotriva guvernului pro-european, dacă va constitui baza viitorului guvern, fireşte că ne punem problema foarte serios, dincolo de declaraţiile publice, despre orientarea Republicii Moldova.

Reporter: Poate fi acuzată Rusia de implicare în ceea ce se întâmplă la Chişinău?

Iulian Chifu: Eu cred că forţele politice din Republica Moldova fac o treabă atât de bunăsingure, încât nu mai e nevoie şi de implicarea Federaţiei Ruse. Pe de altă parte, vreau să vă spun că Federaţia Rusă este un actor pragmatic. De fiecare dată când va găsi o oportunitate, o va valorifica şi o valorifica în sensul cel mai avantajos posibil. În momentul de faţă, mai ştim un lucru. Nu există caz în care Federaţia Rusă să fi primit un asemenea cadou, să fi preluat puterea prin forţele pro-ruse din statul respectiv şi să fi returnat vreodată această putere. Adică, o dată ce o asemenea coaliţie pro-rusă s-ar consacra la Chişinău, indiferent de eticheta de pe ea, din acel moment, şansa Republicii Moldova de a reveni pe un drum european este foarte scăzută, fie şi din faptul că va trebui să convingă, şi îi va fi extrem de greu să convingă partenerii europeni că drumul său este, într-adevăr, sustenabil şi este unul care este de durată şi reprezintă opţiunea întregii societăţi. 


Etichete Republica Moldovaguvernul Valeriu Streleţ demisAlianţa pentru Integrare Europeanăfostul consilier prezidenţial Iulian Chifupreşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warningobstrucţionarea parcursului european

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live