Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Comandaşu

21 Septembrie 2012
Vizualizari: 1684
Comentează add

Ziua 2: Concertul susţinut de Orchestra Rai din Torino îl va aduce în ipostază solistică pe violonistul Alexandru Tomescu.

Orchestra Rai Torino, la Festivalul Orchestrelor Radio

cristina-comandasu

Violonistul Alexandru Tomescu. Foto: www.radirofestival.ro

A doua zi a Festivalului Orchestrelor Radio RadiRo, luni, 24 septembrie, propune pentru ora 19,30, la Sala Mare a Palatului din Capitală, concertul Orchestrei Rai din Torino condusă de Juraj Valcuha, un concert ce-l aduce în ipostază solistică pe violonistul Alexandru Tomescu.

În program figurează două mari opusuri ale repertoriului rus, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia nr. 3 op. 44 în la minor de Serghei Rahmaninov.

Orchestra Rai din Torino, înfiinţată în 1994 i-a avut ca principali mentori pe Georges Pretre si Giuseppe Sinopoli şi susţine stagiuni regulate atât la Torino cât şi în alte mari oraşe italiene. Din 2009, prim dirijor al ansamblului italian este Juraj Valcuha, muzician slovac care s-a specializat timp de doi ani la Sankt Petersburg cu marele pedagog Ilya Musin şi care a beneficiat de asemenea la Paris de îndrumările profesionale ale lui Jorma Panula.

Violonistul Alexandru Tomescu este deja un solist care nu mai are nevoie de prezentare, succesul de care se bucură în rândul publicului fiind demonstrat de anvergura remarcabilă a activităţii sale din prezent. Orchestra Rai din Torino, Juraj Valcuha, Alexandru Tomescu şi două capodopere ale repertoriului rus – iată datele unui concert-eveniment pe care vă invităm să nu-l rataţi în această seară, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului din Capitală.

Tot luni, de la ora 17,00, în studioul „Mihail Jora” aveţi ocazia de a admira una din formaţiile camerale care, pe lângă excelentele calităţi artistice, atrage şi prin farmecul componenţei: în spiritul legăturii nu doar fraterne, ci şi muzicale care i-a unit pe Wolfgang Amadeus Mozart şi pe sora sa, Nannerl, patru fraţi germani au hotărât, în 1995, să cânte împreună pe scene profesioniste, reunindu-se într-un grup cameral – şi astfel a apărut Cvartetul cu pian Rivinius.

Siegfried Rivinius, violonist, este concertmaistru al Orchestrei Filarmonice din Duisburg. Violistul Benjamin Rivinius a activat ca şef de partidă al Orchestrei Simfonice din Berlin şi al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Saarbrücken.

Al treilea frate, violoncelistul Gustav Rivinius, a fost primul muzician german care a câştigat un premiu I şi o medalie de aur la Concursul Ceaikovski din Moscova, în 1990. În Cvartetul cu pian Rivinius, la instrumentul cu claviatură cântă Paul Rivinius, printre ale cărui domenii de manifestare se numără şi pedagogia, artistul fiind o perioadă îndelungată profesor de muzică de cameră la Academia Hans Eisler din Berlin.

În program: Adagio şi Rondo concertante pentru pian, vioară, violă şi violoncel în Fa Major, D. 487 de Fanz Schubert, “Pirouettes Pierrotiènnes” pentru vioară, violă, violoncel şi pian, op. 142 de Dan Dediu, “Toccata, Tombeau und Torso” şi Trei piese pentru cvartet cu pian (dedicate Cvartetului “Rivinius”) de Thomas Blomenkamp şi Cvartetul nr. 1 pentru pian, vioară, violă şi violoncel în do minor, op. 15 de Gabriel Fauré.

Ambele evenimente vor fi transmise în direct, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.


Etichete RadiRoorchestrăRaiTorino

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live