Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oltea Şerban-Pârâu

28 Iulie 2013
Vizualizari: 2655
Comentează add

Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au fost aplaudaţi de sute de oameni la Festivalul Balchik Classic Days din Bulgaria.

Orchestra Naţională Radio aplaudată de sute de oameni la Balcic

oltea-serban-parau

Orchestra Naţională Radio la Balcic. Foto: Virgil Oprina

Sâmbătă, 27 iulie, Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare, a concertat în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Balchik Classic Days (Bulgaria).

Orchestra a susţinut un concert integral Mozart, cu participarea a doi dintre soliştii concertişti ai instituţiei: pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru.

Cele câteva sute de turisti aflaţi pe malul Mării Negre au participat gratuit la acest eveniment care a avut loc pe scena Mistral, amplasată în aer liber, între două hoteluri.

„Este fabulos că aici, pe malul mării, se întâmplă aşa ceva. Sunt din Scoţia, prima dată la Balcic şi mi-ar plăcea să revăd şi mâine această orchestră minunată.”

Violonistul Gabriel Croitoru. Foto: Virgil Oprina.

„Sunt sigură că şi Reginei Maria i-ar fi plăcut să asculte ce am ascultat noi în această seară. Mozart, în interpretarea unei orchestre din România se potriveşte perfect cu acest cadru romantic, fost românesc” spune o turistă din Ucraina.

„Sunt din România, am venit în concediu în perioada asta special să ascult Orchestra Naţională Radio cântând în acest festival. Îi urmăresc peste tot şi ar fi fost păcat să nu acord o oră din concediul meu muzicii clasice.”

Spectatori prezenţi la concertul Orchestrei Naţionale Radio. Foto: Virgil Oprina.

În staţiunea în care se află castelul „Cuibul Linistit”, în care a locuit Regina Maria, Orchestra Naţională Radio a deschis festivalul cu Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, avându-l ca solist pe Gabriel Croitoru.

Programul a continuat cu Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, al cărui solist, Horia Mihail a fost îndelung aplaudat şi s-a încheiat cu Simfonia nr. 29 în La major.

Pianistul Horia Mihail. Foto: Virgil Oprina.

„A fost un concert exact aşa cum mi-am dorit: lejer, frumos, cu public bucuros şi cu o orchestră pe scenă unită şi relaxată. Şi eu şi colegii din orchestră ne-am simţit extraordinar şi cred că asta s-a văzut.” A spus dirijorul Tiberiu Soare la finalul concertului.

„Exemplul oficialităţilor din Balcic ar trebui luat şi de edilii oraşelor de pe malul românesc al Mării Negre pentru că aşa cum am putut vedea aici, acest tip de concert în aer liber poate reprezenta un magnet care să atragă turiştii indiferent de cât sunt de familiarizaţi sau nu cu muzica clasică” a declarat directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Oltea Şerban Pârâu.

Orchestra Naţională Radio. Foto: Virgil Oprina.

Festivalul Balchik Classic Days continuă pe Malul Alb al Mării Negre (aşa cum este denumit oraşelul Balcic datorită stâncilor din calcar care-l înconjoară) până pe 3 august.

Citiţi aici comunicatul de presă Orchestra Naţională Radio concert la Balcic.


Etichete Orchestra Naţională RadioBalcicTiberiu Soare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live