Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

18 Februarie 2015
Vizualizari: 2138
Comentează add

Părinţii şi elevii majori trebuie să depună cerere la şcoală până la 6 martie 2015 dacă vor să facă religie în semestrul al doilea din acest an şcolar.

Ora de religie în dezbatere

remus-radulescu

Foto: Arhivă.

Ora de religie a fost subiectul unei dezbateri organizate de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Reprezentanţii Cultelor, ai unor ONG-uri şi deputaţi şi-au expus propunerile pentru modificarea procedurii de a opta pentru frecventarea orei de religie, după ce un articol din Legea învăţământului referitor la acest subiect a fost declarat neconstituţional.

Reprezentanţii cultelor şi ai Ong-urilor secular-umaniste prezente la dezbatere au fost pe poziţii divergente în ceea ce priveşte frecvenţa exprimării  opţiunii pentru ora de religie.

În timp ce Patriarhia şi mai multe asociaţii creştine vor ca cererea să fie făcută odată la începutul perioadei de şcolarizare, Ong-urile seculare doresc ca această opţiune să fie făcută în fiecare an şcolar.

De aceeaşi părere este şi deputatul Remus Cernea care va face o propunere de modificare legislativă în acest sens.

Reprezentantul  Patriarhiei Române, preotul vicar Ionuţ Corduneanu crede însă că o cerere pentru ora de religie în fiecare an este o variantă birocratică şi urmăreşte îngreunarea accesului elevilor la ora de religie

Reprezentanţii cultelor neoprotestante cred că opţiunea pentru ora de religie trebuie făcută în fiecare an şcolar, dar din raţiuni administrative (întocmirea planurilor de învăţământ şi a normelor pe catedre), cererea trebuie făcută cu un anumit timp înainte de începerea anului şcolar.

Până la noul an şcolar, decizia Curţii Constituţionale trebuie aplicată. De aceea părinţii şi elevii  vor trebui să opteze deja pentru ora de religie până la 6 martie, a declarat Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.

În acest sens, Ministerul Educaţiei a trimis către Inspectoratele şcolare formularul de cerere pe care părinţii care vor ora de religie ar trebui să-l semneze.

În formular, este prevăzută şi opţiunea pentru cultul a cărui oră de religie se frecventează.

Profesorul Emil Moise, preşedintele Asociaţiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă", care a sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea procedurii de a opta pentru ora de religie, a spus în cadrul dezbaterii că de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial (23 martie 2015), religia a fost predată ilegal în şcolile publice întrucât nu s-a făcut pe baza cererilor explicite ale părinţilor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au răspuns că decizia CCR nu se referă la scoaterea religiei din trunchiul comun ci la procedura prin care se participă la această oră, problemă care va fi reglementată prin modificarea Legii învăţământului de către Parlament.  

Conform Constituţiei, articolul privitor la ora de religie declarat neconstituţional trebuie modificat de Parlament într-un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, adică până la 9 martie 2015.


Etichete ora de religiecerereBORPatriarhiecultesecularismconstiintalibertateelevscoalaoptiune

Articole cu teme similare:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 biserica-si-societatea---arhiva-audio

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live