Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

12 Noiembrie 2020
Vizualizari: 689
Comentează add

Experţii spanioli avertizează că vaccinul companiei Pfizer mai are de parcurs o serie de etape, care mai pot dura aproximativ trei luni.

Opiniile experţilor spanioli privind vaccinurile împotriva coronavirusului

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

foto: Agerpres.

Experţii spanioli avertizează că vaccinul companiei Pfizer mai are de parcurs o serie de etape, care mai pot dura aproximativ trei luni.

Pandemia nu s-a terminat, avertizează ei. Spania are trei proiecte de vaccin în cercetare din care ar putea rezulta un vaccin care să creeze imunitate și să fie disponibil probabil începând din 2022.

Unii din oamenii de știință spun chiar că cele mai avansate vaccinuri din acest moment ale companiilor AstraZeneca sau Pfizer nu ar evita infectarea, ci doar ar reduce agresivitatea bolii provocate de COVID-19.

Deşi rezultatele privind eficienţa vaccinului anti-Covid de la compania Pfizer reprezintă o veste bună și foarte promițătoare, oamenii de știință din Spania spun că trebuie să mai avem răbdare și mai ales să nu renunțăm la măsurile de protecție. Încă mai avem de parcurs niște luni cu pandemie, avertizează ei. Se prevede ca faza a treia a cercetărilor la acest vaccin să se încheie în aproximativ două luni.

Totuși, specialiștii de la Centrul Superior de Cercetări Ştiințifice de la Madrid spun că raportul anunțat de Pfizer este o analiză intermediară și că nu are date suficiente. Spania, la rândul ei, are trei proiecte importante în dezvoltare pentru vaccinul anti-Covid şi obiectivul este un vaccin durabil care să ofere imunitate durabilă.

Unul din proiecte se află în faza cercetărilor pe șoareci deja infectați, care au o boală gravă și sunt în pericol de moarte. Aceștia reproduc aproape fidel bolile umane, iar cercetările sunt importante pentru a cunoaște eficiența vaccinului pe un model animal.

Faza următoare ar fi încercările pe maimuțe. Centrul spaniol de biotehnologie lucrează de 35 de ani pe coronaviruşi, așa că strategia este modificarea genetică a celui care provoacă boala COVID-19 și care a declanșat pandemia din acest an. Vaccinul va conține părțile fundamentale din virus, din care s-au eliminat factorii cei mai dăunători. Cercetarea are o componentă importantă de incertitudine, dar dacă totul merge bine, este posibil ca primul vaccin spaniol să fie gata în a doua parte a anului viitor.

Potrivit cercetărilor de până acum, se știe că imunitatea în fața coronavirușilor cunoscuți nu este de durată, iar cea în fața lui SARS-CoV-2 este o necunoscută. Este posibil, având în vedere că cele mai multe candidate la vaccin au proteina S din virus, ca niciunul să nu ofere imunitate pe viață și să fie nevoie de vaccinare anuală, la fel ca cea împotriva gripei. Unul din vaccinurile spaniole încearcă și includerea altor proteine și, deci, cercetătorii speră ca răspunsul imun să fie mai puternic și mai echilibrat.

Deși vaccinurile spaniole se află în majoritatea lor în fază preclinică, există unul experimental, numit RUTI, dezvoltat de spitalul german /Trias/, din orașul Badalona, care a primit autorizația să realizeze o cercetare clinică în Argentina pe 370 de voluntari din sistemul medical de acolo. Proiectul a fost respins de Ministerul spaniol al Sănătății pe motiv că nu a prezentat suficiente dovezi științifice.


Etichete (ii)opiniivaccinspania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live