Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

11 August 2010
Vizualizari: 1933
Comentează add

Comitetul ONU de combatere a discriminării analizează, timp de două zile, politica autorităţilor franceze faţă de minorităţi, în special faţă de romi.

ONU evaluează politica Franţei privind minorităţile

carmen-gavrila

Franţa a decis expulzarea romilor delicvenţi din ţară. Foto: AFP.

Comitetul ONU însărcinat cu monitorizarea aplicării Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială examinează periodic situaţia din fiecare stat membru.

Evaluarea de acum apare într-un moment în care autorităţile franceze au adoptat o atitudine foarte severă faţă de romi şi chiar au ameninţat că pot bloca accesul ţării noastre la spaţiul Schengen, anul viitor, din cauza romilor din România.

Raportul Comitetului ONU pentru combaterea discriminării menţionează, încă din introducere şi fără ambiguitate, că în Franţa există o criză socială fără precendent şi se resimte o creştere a atitudinilor xenofobe „până la cele mai înalte niveluri ale puterii politice”.

Afirmaţiile Comitetului ONU vin în condiţiile în care, preşedintele francez a făcut, luna trecută, o legătură între imigraţie şi insecuritate, şi a lansat un aşa numit război naţional împotriva infracţionalităţii, ceea ce i-a adus un plus de popularitate fără precedent.

Pentru francezi va fi destul de dificil să îşi susţină cauza de vreme ce deja şefa departamentului juridic din cadrul Ligii pentru Drepturile Omului, Isabelle Denise, a avertizat că Franţa se îndreaptă către o ruptură în privinţa tratamentului egal al persoanelor.

Isabelle Denise a mai atras atenţia că romii, majoritari din Romania, au dreptul la liberă circulaţie pentru că sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii.

Criterii tehnice de aderare

Secretarul de stat Pierre Lellouche a avertizat recent că dacă Bucureştiul nu va opri fluxul de romi spre Franţa, accesul României la spaţiul Schengen, anul viitor ar putea fi blocat.

Potrivit ministerului român de externe, pentru ca o ţară să fie acceptată în spaţiul Schengen, Consiliul Uniunii Europene redactează un proiect de decizie în care se constată că ţara respectivă a îndeplinit criteriile tehnice Schengen.

Acest document este supus avizului Parlamentului European, apoi decizia este aprobată în Consiliu.

Ministerul român de externe atrage atenţia că aspecte care ţin de circulaţia liberă a cetăţenilor europeni, de Mecanismul de Verificare şi Control sau de absorbţia fondurilor europene nu pot fi invocate în mod legitim pentru a bloca aderarea la spaţiul Schengen.

Aşadar, dacă România va îndeplini criteriile tehnice Franţa nu se poate opune dar poate face presiuni politice.


Etichete Etnia romăromiONUFranţaRomâniaraportEuropadiscriminare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live