Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 19 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

6 Octombrie 2015
Vizualizari: 1035
Comentează add

Guvernul şi parlamentul olandez ezită acum să ia o decizie privind alăturarea la coaliţia internaţională pentru că intervenţia Rusiei complică situaţia.

Olanda, ezitantă în implicarea în conflictul din Siria

claudia-marcu

Ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis. Foto: gelderlander.nl.

După ce în weekend Marea Britanie a averizat prin vocea premierului David Cameron că intervenţia militară rusă din Siria va face regiunea mai instabilă şi va conduce la intensificarea radicalizării şi amplificarea terorismului, acum şi Olanda face un pas înapoi de la implicarea în criza siriană.

Deşi a fost pe punctul de a se alătura misiunii internaţionale din Siria, guvernul şi parlamentul olandez ezită acum să ia o decizie, pentru că intervenţia Rusiei complică situaţia.

În urmă cu o săptămână, toată lumea - guvern şi parlament - era de acord că este momentul ca Olanda sa participe şi la acţiunile împotriva IS din Siria, nu numai la cele din Irak, însă bombardamentele Rusiei complică situaţia şi Olanda ezită să ia o decizie.

Ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis, spune că în orice caz trebuie urmărite acţiunile Rusiei.

"Trebuie să vedem ce putem face împreună, coaliţia internaţională împotriva IS şi să nu ne lăsăm manipulaţi de jocul politic al Rusiei" - a mai spus ministrul olandez al apărării.

"Pe de o parte ştim că trebuie să o facem, pe de altă parte însă trebuie să analizăm foarte bine riscurile, să ne consultăm cu partenerii noştri, în special acum, după intervenţia Rusiei" - a menţionat şi premierul olandez Mark Rutte.

Situaţia a devenit într-adevăr mult mai complicată, explică un expert în prevenirea conflictelor de la Institutul pentru justiţie globală din Haga.

"Intervenţia Rusiei întăreşte poziţia lui Assad. Au fost mai multe negocieri pentru pace, care toate au eşuat. Mă îndoiesc de faptul că aceasta intervenţie poate să ajute, în special pentru că nu ştim ce planuri pe termen lung are Rusia. Pare să nu existe un învingător în acest conflict", a spus acesta.

În ceea ce priveşte valul de refugiaţi spre Europa, expertul de la Institutul de justiţie globală din Haga este de părere că acesta depinde de mai mulţi factori: cât de cuprinzătoare şi cât va dura intervenţia Rusiei, dar şi de acordul dintre Statele Unite şi Turcia pentru o zonă no-fly în nordul Siriei, unde pot rămâne refugiaţi. Olanda şi-a prelungit de curând prezenţa în Irak, unde participă la misiunea internaţională cu avioane F16 şi personal militar. 


Etichete Olandacoaliţia internaţională împotriva Statului IslamicSiriabombardamentele aviaţiei ruse

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live