Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu, Amsterdam

17 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1509
Comentează add

Coordonatorul naţional pentru lupta împotriva terorismului, Dick Schoof, s-a întâlnit cu miniştrii înainte de şedinţa de guvern săptămânală, dar şi cu primarii oraşelor mari.

Olanda a ridicat gradul de alertă teroristă

claudia-marcu-amsterdam

Combatanți ai așa numitului Stat Islamic. Foto: captură youtube.

Olanda a ridicat gradul de alertă teroristă şi au fost luate măsuri suplimentare de protecţie a clădirilor organizaţiilor evreieşti, sinagogi şi centre culturale.

În plus, în Amsterdam şcoala ortodoxă evreiască a fost închisă.

Olandezii sunt sfătuiţi să alerteze poliţia imediat dacă observă ceva suspect.

După evenimentele din ţara vecină, nivelul de alertă rămâne substanţial în regatul Ţărilor de Jos, ultimul înainte de cel maxim, critic.

Aceasta înseamnă că un atac terorist este oricând posibil pe teritoriul ţării, fără ca în acest moment să existe ameninţări concrete, a reiterat astăzi coordonatorul naţional pentru lupta împotriva terorismului. Dick Schoof s-a întâlnit şi cu miniştrii înainte de şedinţa de guvern săptămânală, dar şi cu primarii oraşelor mari, ca Amsterdam, Rotterdam şi Utrecht.

La finalul întâlnirii, declaraţiile au fost rezervate, fără prea multe amănunte şi susţinând că întâlnirea a fost stabilită înainte de evenimentele din Belgia. "Nu pot să vă dau amănunte despre subiectele abordate, dar a fost o întâlnire obişnuită, ca multe altele, în care am vorbit despre actualitate" - a spus Ahmed Aboutaleb, primarul musulman al Rotterdamului.

"Toată lumea trebuie să fie în alertă. În rest facem tot ce se poate pentru populaţie" - au fost cuvintele primarului din Utrecht, Jan van Zanen.

La întrebarea dacă cei arestaţi în Belgia au legături sau nu în Olanda, ministrul justiţiei, Ivo Opstelten, a evitat să răspundă, însă a menţionat faptul că situaţia este îngrijorătoare.

De menţionat că localitatea Verviers este la mai puţin de 50 de km de graniţa cu Olanda.

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus astăzi că evenimentele din ţările vecine sunt constant monitorizate şi analizate de serviciile de informaţii şi de securitate, care colaborează intens la nivel internaţional.

"Dacă vor exista indicii că va trebui să luăm măsuri speciale de securitate, o vom face, dar nu pot să vorbesc despre acestea.

"Dacă în jurul dvs observaţi ceva ieşit din comun, nu pot să spun exact ce, dar dacă vă îngrijorează în mod deosebit, vă rog să anunţati poliţia", a cerut premierul olandez.

Reporter: A fost mesajul premierului Mark Rutte către populaţie.


Etichete Olandaalertă teroristăCoordonatorul naţional pentru lupta împotriva terorismuluiDick SchoofMark Rutte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live