Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Sorina Man

31 Martie 2013
Vizualizari: 4979
Comentează add

Documente și mărturii despre pătimirile românilor din Basarabia și Bucovina de Nord în perioada 1940-1951.

Odioasa istorie a "Experimentului F": Frică, Foame, Forţă Odioasa istorie a "Experimentului F": Frică, Foame, Forţă - Conține audio

sorina-man

Experimentul F nu are nimic de a face cu știința. Este unul dintre acele tragice momente în care Istoria uită de oameni, oamenii uită de oameni, iar distrugerea se hrănește direct din ideologia cea mai neagră a urii. 

Din păcate, le-a fost dat și românilor să sufere acest calvar.

Castrați de dumnezeire, cum spune I.D. Sîrbu, românii din meleagurile Bucovinei și Basarabiei au fost primii puși sub jugul fricii, al foamei și al forței distrugătoare de tot ceea ce este omenesc, ridicat asupra lor de stăpânirea sovietelor.

Nu li s-a luat doar viața, ci mult mai mult. Cei care au trăit să mai lase mărturii sunt puțini. Din păcate, cei care aud și știu despre acest munte de suferință al românilor sunt astăzi încă și mai puțini. 

Documentarul "Odioasa istorie a experimentului F" , cu concursul istoricilor Vitalie Văratic și Flori Bălănescu, povestește, cu vorbele și mărturiile celor de atunci și de acum, acest episod tragic din istoria noastră.

Este o contribuție radiofonică la reconstrucția memoriei tragice a suferințelor îndurate de români la ei acasă, tocmai pentru că erau români și  tocmai pentru că erau la ei acasă.

Audio: Documentar difuzat duminica, 31 martie 2013.


Etichete Exclusiv RadioExperimentul FistoriecalvarsuferintaRomaniaBasarabiaBucovinaBucovina de NordFricăFoameForţăI.D. SîrbuVitalie VăraticFlori Bălănescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live