Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

19 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1068
Comentează add

Ministrul de externe spaniol José Manuel García-Margallo spune că planul comun trebuie să aibă în vedere inamicul numărul unu, care este organizaţia Daesh.

Occidentul "a tratat greşit problema radicalizării şi terorismului"

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Ministrul spaniol de externe José Manuel García-Margallo. Foto: mae.ro.

Decizia Spaniei de a participa în sprijinul Franţei la intervenţia antiteroristă în Siria este, tehnic, mai dificil de realizat acum.

Într-un interviu acordat astăzi Televiziunii publice spaniole, ministrul José Manuel García-Margallo a subliniat erorile Occidentului.

"În primul rând, am eşuat în modelul de integrare. Multe din persoanele care comit aceste atentate au cetăţenie franceză, cetăţenie spaniolă. Nu am putut să îi integrăm şi să îşi asume valorile occidentale. Greşite sunt deci atât modelul englez, care îi lasă să facă ce doresc ei, atâta vreme cât nu afectează ordinea publică, precum şi modelul francez, care vrea să îi transforme în republicani francezi.

"A doua greşeală a fost, probabil, că am crezut că democraţia se poate exporta precum cafeaua solubilă - şi nu este aşa. A treia eroare este că am luat decizii de intervenţie fără să se ştie ce trebuie făcut în următoarea zi. În Libia, de pildă, am căzut toţi de acord că trebuie să îl dăm jos pe Gaddafi, dar nimeni nu ştia ce se făcea a doua zi. A patra greşeală, care cred că va trebui corectată în cazul Siriei, este că se intră în aceste ţări şi se pune capăt a tot ceea ce există, în sensul că nimeni din cei care au avut o legătură oricât de mică cu regimul anterior nu poate participa. Asta am făcut în Irak, unde toată administraţia, forţele de securitate şi justiţia au fost măturate şi în Libia, la fel", a declarat José Manuel García-Margallo.

Ministrul Margallo a mai precizat că planul comun trebuie să aibă în vedere inamicul numărul unu, care este organizaţia Daesh, motiv pentru care planurile paralele nu sunt indicate în acest moment.

În acest sens, este de apreciat înţelegerea între Rusia şi Franţa, precum şi faptul că SUA şi Rusia pot sta la aceeaşi masă, împreună cu Iranul, Turcia şi Arabia Saudită.

Daesh este mai mult decât un grup terorist, are o pregătire militară bună şi abilităţi mari de manevrare a reţelelor de socializare de a se finanţa, de a recruta şi de a propaga oroarea.

Deşi este un fenomen anacronic, spune oficialul spaniol, pentru că obiectivul său este constituirea unui califat, este modern în sensul strategiei militare şi folosirii reţelelor. 


Etichete atentate în Parisministrul spaniol de externe José Manuel García-MargalloFranţaParisSpaniaISISDaeshradicalizareterorismEuropaOccident

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live