Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

16 Septembrie 2009
Vizualizari: 1357
Comentează add

Jose Manuel Barroso promite să urmărească "o agendă de revigorare a pieţei sociale".

Obiectivele "noului" preşedinte al CE

iolanda-badilita

Jose Manuel Barroso şi-a asigurat, un al doilea mandat pentru următorii 5 ani ca preşedinte al Comisiei Europene cu 382 de voturi pentru, 219 împotrivă şi foarte multe abţineri, 117.

Cei care l-au susţinut sunt desigur popularii, din a căror familie politică face parte Jose Manuel Barroso, liberalii de la ALDE, conservatorii şi reformiştii.

Socialiştii şi verzii au votat împotrivă. O parte dintre socialişti s-au abţinut, pentru că sunt foarte mulţi socialişti portughezi şi socialişti spanioli (care nu au votat totuşi împotriva acestei candidaturi).

Contextul a fost unul destul de complicat

Mai nimeni nu a fost foarte fericit de mandatul pe care l-a avut Jose Manuel Barroso în ultimii cinci ani. I se cere mai multă fermitate, i se cere mai multă atenţie şi mai multă colaborare cu Parlamentul European.

I s-a reproşat faptul că a fost în permanenţă la dispoziţia guvernelor statelor membre şi mai puţin orientat către ceea ce a dorit Parlamentul European să prezinte ca legislaţie.

Cât despre priorităţile noului mandat la preşedinţia Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus marţi seara, când şi-a prezentat programul, că va avea un mandat orientat către criza economică.

Barrosso a mai spus că se va concentra pe redresarea economică, în paralel cu revigorarea pieţei sociale.

El a adăugat că va promova revizuirea directivei privind timpul de lucru şi a promis o serie de iniţiative, menite să reducă discrepanţele actuale legate de remuneraţia între sexe.

Legat de structura viitoarei comisii, Barrosso a adăugat că vor exista câteva noi portofolii pentru justiţie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile, afaceri interne şi migraţie, un alt portofoliu pentru schimbări climatice şi va fi creat un post de consilier pe probleme ştiinţifice şi inovaţie.


Etichete europaeuropeanJose Manuel Barrosocomisie europeanapresedintecriza economicamandatsocial

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live