Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

16 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1238
Comentează add

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat mai ales despre Siria şi situaţia critică creată de atentatele de la Paris, a declarat asistentul liderului rus Iuri Uşakov.

Obama şi Putin, tête-à-tête la summit-ul G20 de la Ankara

alexandru-beleavski-moscova

Foto: captură video.

Atacurile teroriste de la Paris îşi pun amprenta şi pe agenda summit-ului anual al grupului celor 20 cele mai dezvoltate economii ale lumii, care este în desfăşurare în Antalya, în Turcia.

Deocamdată, Moscova subliniază că noua conjunctură a făcut necesară întâlnirea Obama-Putin.

Schimbarea intempestivă de agendă a determinat se pare şi întâlnirea informală tête-à-tête, de circa 30 de minute, dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama, întâlnire a cărei posibilitate Moscova şi Washington au negat-o până acum câteva zile.

Putin şi Obama au discutat mai ales despre Siria şi situaţia critică creată de atentatele de la Paris, a declarat asistentul liderului rus Iuri Uşakov.

El a reafirmat că dacă în privinţa luptei antiteroriste, inclusiv împotriva Statului Islamic, Moscova şi Washington au abordări strategice foarte apropiate, în ceea ce priveşte tactica există în continuare "diferenţe".

Casa Albă, la rândul său, a informat că cei doi lideri au constatat progresele înregistrate la negocierile internaţionale privind Siria şi au fost de acord asupra necesităţii reformelor politice realizate prin negocieri între guvern şi opoziţie, cu medierea Naţiunilor Unite, ca şi asupra necesităţii încetării focului.

Pe de altă parte, nu există informaţii dacă Putin şi Obama au discutat problema aşa-numitei coaliţii mari anti-ISIS, cu participarea Rusiei şi SUA.

Impactul atentatelor de la Paris oferă o şansă acestei idei în pofida divergenţelor fundamentale legate de soarta lui Bashar Assad.

Pentru aceasta, ca şi pentru avansarea procesului de negocieri privind reglementarea politică a crizei din Siria va fi necesară, în zilele următoare, finalizarea a două liste consensuale a organizaţiilor teroriste şi a listei opoziţiei siriene care va participa la negocierile cu guvernul.

La reuniunea informală a liderelor BRICS de ieri, preşedintele Vladimir Putin a reafirmat că Rusia s-a pronunţat întotdeauna pentru unirea eforturilor în vederea unei lupte eficiente împotriva terorismului, cu condiţia respectării Cartei ONU, a dreptului internaţional, cât şi a drepturilor suverane şi intereselor legitime ale fiecărui stat.

Discuţiile consacrate luptei împotriva terorismului vor continua la Antalya şi mâine.

Perioada imediat următoare va arăta dacă aceste luări de poziţie se vor concretiza în măsuri politice şi militare. 


Etichete summitul G20AnkaraTurciaîntâlnire Obama-Putinatentate în ParisterorismSiriaStat IslamicONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live