Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Maria Țoghină

28 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1009
Comentează add

Acad. Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române în dialog cu Maria Țoghină.

Oameni care mișcă România. INTERVIU cu academicianul Cătălin Zamfir Oameni care mișcă România. INTERVIU cu academicianul Cătălin Zamfir - Conține video

maria-toghina

Cătălin Zamfir. Sursa: Academia Română

Acad. Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române în dialog cu Maria Țoghină la “Oameni care mișcă România”:

 

·       despre tranziție:

 

“Procesul de schimbare este unul natural, dar tranzitia a fost proiectată de opțiuni strategice ale politicului. Aceste strategii au fost responsabile de problemele imense cu care ne-am confruntat. Restructurarea completă a societății nu se face de la sine”

“Schimbarile sociale structurale sunt dificile, dar cei care au orientat tranziția trebuie să-si asume rezultatele, proaste sau bune”

 

·       unde ne aflăm la 30 de ani de la Revoluție?

 

“Analiza critică a tranziției a fost o opțiune corectă, chiar dacă nu confortabilă. Am incheiat tranzitia. Problema noastră este o societate rezultată din tranziție care cuprinde multe probleme, de ex. ce se întamplă în sistemul politic, unde avem o criză”

 

·       cum va arata România?

 

“Întrebarea mă pune într-o situație dificilă: am rațiuni și pentru optimism, dar și pentru pesimism. Suntem într-un moment de criză: trebuie să luăm mai multe decizii care sa schimbe cursul istoriei. Viitorul depinde de ce vom decide noi în momentul actual.”

“Atitudinea față de economia națională trebuie clarificată. Avem 2 opțiuni strategice: fie mergem în coada celorlate țări, la marginea mondialismului, fie să considerăm că economia este responsabilă de starea societăți românești, este instrumentul românilor de dezvoltare, care nu ar trebui lăsat să bâlbâie pe drumurile mondialității. Aceasta este dilema cea mai importantă, suntem o comunitate cu propriile interese naționale sau rămânem în marginea mondialității? Toate țările acționează în interesul lor, ar fi absurd să fim noi (România) singurii care nu facem acest lucru.”

 

·       despre relația cu Republica Moldova:

 

“Dintr-o prudență inexplicabilă am ratat momentul de la începutul anilor ‘90, când am avut o oportunitate extraodinară să fim împreună și a fost un mare entuziasm, după aceea am intrat în criză și noi (România) și a fost mai greu să îi ajutăm... ar trebui frontal să ne gândim la perspectiva noastră comună!”

 

·       despre Institutul de Cercetare a Calității Vieții:

 

“Am încercat să transformăm un vis într-o cercetare științifică”

“Calitatea vieții se bazează pe cât produce economia și pe modul în care se distribuie bunăstarea prin politicile sociale”

“Un nou concept este cel al schimbării sociale prognozate”

 

Cătălin Zamfir este directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române,  personalitate marcantă în domeniul sociologiei, profesor universitar și membru titular al Academiei Române, fost deputat, fost ministru al muncii și protecției sociale.

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române aniversează luna aceasta 30 de ani de la înființare (2 ianuarie 1990), fiind cea mai importantă instituţie de cercetare ştiinţifică dedicată calităţii vieţii şi politicilor sociale din România şi una dintre cele mai semnificative în acest domeniu din lume.

Cu un colectiv format din peste 50 de cercetători ştiinţifici şi asistenţi de cercetare, doctori sau doctoranzi în sociologie, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române este unul din cele mai mari institute de cercetare în domeniul social din România.

 

Video: Oameni care mișcă România din 28 ianuarie 2020, ediție realizată de Maria Țoghină

 

 


Etichete Cătălin ZamfirInstitutul de Cercetare a Calității ViețiiAcademia RomânăOameni care mișcă România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live