Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

18 Noiembrie 2013
Vizualizari: 6062
Comentează add

Ubuntu

O vorbă bună 156 - Ubuntu

remus-radulescu

În cultura africană există un curent etico filosofic ce se cheamă "ubuntu". Este echivalentul omeniei din cultura creştină.

Acest principiu spune aşa: „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi.” Cu alte cuvinte, un om nu se poate dezvolta armonios în mod individualist, ci doar în legătură strânsă cu comunitatea din care face parte.

Nelson Mandela, cunoscutul lider sud african, este adeptul acestui principiu. Am citit de curând despre o întâmplare care ilustrează cum funcţionează ubuntu.

Un antropolog le-a propus un joc unor copii dintr-un trib african, pentru a le observa comportamentul atunci când se află în competiţie. A pus un coş plin cu fructe lângă un copac şi le-a spus că cel care va ajunge primul va câştiga toate fructele.

Copiii s-au aliniat la start şi au pornit spre coşul cu fructe într-un mod cu totul surprinzător pentru antropologul european. S-au luat cu toţii de mână şi au alergat împreună.

Au ajuns toţi în acelaşi timp şi s-au aşezat să se înfrupte din premiu. Cercetătorul i-a întrebat : "De ce aţi procedat aşa ? Pe niciunul nu l-a tentat să fie singur câştigător al coşului cu fructe?"

Copiii au răspuns în cor : "Ubuntu. Noi ştim că nu putem fi fericiţi câtă vreme cei din jur sunt trişti".


Etichete fericiregeneroyitateubuntuafricacopiifructecompetitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live