Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

22 Februarie 2020
Vizualizari: 917
Comentează add

O școală din orașul spaniol Alcalá de Henares este prima instituție care a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

O şcoală din Spania a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Annamaria Damian.

O școală din orașul spaniol Alcalá de Henares este prima instituție care a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru o instituție este o premieră, această medalie fiind tradiţional acordată prin decret al președintelui României unor persoane, excepția s-a făcut pentru succesul cursului de limbă română implementat la Şcoala "Juan de Austria" din orașul Alcalá de Henares, în urmă cu 13 ani.


Antonio Suárez Marante, director: A început aici şi în primul an s-au înscris 120 de copii, apoi programul s-a extins la alte școli și astăzi se predă în opt școli din oraș. A fost prima școală care a aplicat acest program, chiar dacă unii s-au opus și chiar vedeau cu ochi răi orele de limbă și cultură română, spuneau că nu are niciun sens așa ceva într-o școală spaniolă, dar eu am fost convins de la început că este foarte necesar, pentru că 20% din elevii noștri sunt de origine română, cei mai mulți dintre cei de astăzi s-au născut aici la noi în oraș.


Antonio Suárez Marante: Este o mândrie pentru noi, este pentru prima dată când o țară recunoaște munca noastră și ne bucurăm că alături de ambasadorul României au fost prezente autoritățile de la guvernul regional și primarul oraşului.


Reporter: Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, a înmânat decoraţia directorului Şcolii "Juan de Austria" din Alcalá de Henares.


Gabriela Dancău: E un motiv de bucurie, de mândrie şi în acelaşi timp, o speranţă pentru viitor. Acești copii din comunitatea românească în primul rând sunt primii beneficiari ai acestui curs. Suntem convinși că, așa cum evoluează, practic, predarea acestui curs de limbă, cultură şi civilizaţie românească, nu numai aici în acest colegiu, ci și în multe alte colegii din Spania, reprezintă practic premisa pentru viitorul acestor copii români, care nu îşi uită rădăcinile, nu îşi uită limba și învață, alături de profesoarele de limba română, tradițiile românești. E foarte important să păstrăm această punte culturală între România și Spania, pentru ca comunitatea românească și în special copilașii să nu îşi uite și să își piardă rădăcinile culturale și de limbă.


Reporter: Cursul de limbă, cultură și civilizație românească se predă în prezent în 100 de școli din Regiunea Madridului, unde sunt înscriși peste 1.000 de copii români și de alte naționalități.


Etichete scoalaspaniadecorataklaus iohannisOrdinul Cultural în grad de Cavalercursul de limbă românăŞcoala "Juan de Austria" din orașul Alcalá de Henares

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live