Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

19 Februarie 2019
Vizualizari: 283
Comentează add

O specie nouă de raci, care trăiește exclusiv în vestul Apusenilor, a fost descoperită de profesorul Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timisoara.

O nouă specie de raci descoperită în judeţul Bihor

sergiu-stet

 Racul de Bihor (Austropotamobius bihariensis).         Foto: Lucian Pârvulescu.

O specie nouă de raci, care trăiește exclusiv în vestul Apusenilor, a fost descoperită de profesorul Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timisoara. Cercetătorul l-a şi deschis, pe pagina sa de Facebook.
 
Deşi a fost considerat până acum rac-de-ponoare, cu care seamănă bine, genetica spune că ruda cea mai apropiată locuiește undeva în nord-vestul Croației.
 
Profesorul de la UVT a descris specia de raci pe pagina sa de Facebook.
 
"Este un rac mic care a stat nebăgat în seamă de multă vreme, deși n-a stat chiar atât de tare ascuns. A fost considerat până acum ca fiind rac-de-ponoare, cu care seamănă bine, dar genetica lui spune altceva… și anume că ruda cea mai apropiată locuiește undeva în nord-vestul Croației. Distanța pare astăzi mare, dar acum 15 milioane de ani, Munții Apuseni se aflau mult mai aproape de Alpii Dinarici. Presiunea tectonică a continentului African a făcut ca Apusenii să se desprindă și să se deplaseze încet spre locația actuală, de-a lungul a vreo 10 milioane de ani. În toată această perioadă, acești raci au stat izolați, înconjurați fiind de apele sărate ale Oceanului Tethys și mai apoi ale Mării Sarmatice. Abia cam de vreo 5 milioane de ani (de când Apusenii sunt așa cum îi știm astăzi) au căpătat cale liberă de a migra, dar n-au făcut-o, probabil fiindcă au rămas fideli locului în care atâtea mii de generații au trăit", scrie Lucian Pârvulescu.
 
Lucian Pârvulescu l-a botezat "rac bihorean", fiind endemic pentru vestul Munților Apuseni.
 
În Europa sunt cunoscute acum şase specii native. Descoperirea a fost certificată internațional și introdusă în Catalogul Internațional al Speciilor de Animale.

Etichete rac-de-ponoarespeciezoologieUniversitatea de VestLucian Pârvulescurac bihorean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live