Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 18 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

18 Februarie 2020
Vizualizari: 2280
Comentează add

Invitat: dl. dr. Constantin Corneanu, cercetător istoric şi redactor şef al revistei „Enigmele istoriei”

„O nouă revistă de istorie” „O nouă revistă de istorie” - Conține audio

george-popescu

Coperta revistei. Primul număr. Credit: dr. Constantin Corneanu  

Oricând este salutară intenţia de a populariza evenimente istorice. Cu deosebire că la noi, audienţa publică este centrată pe cu totul alte subiecte şi interese.

 

Cunoşterea istoriei ţării unde te-ai născut şi trăieşti sau unde te-ai născut, dar ai ales să trăieşti în alte locuri îl scuteşte pe cunoscător de multe decepţii, iluzii sau judecăţi eronate.

 

Cunoscătorul istoriei ţării sale mai este protejat şi împotriva valurilor consecutive de manipulare, defăimare, minciună şi tabloidizare a informaţiei cu substrat istoric devresate necontenit.

 

Cunoaşterea nu numai a istoriei ţării în care trăieşti este baza dezvoltării simţului critic, a judecăţii bazate pe logică, argumente şi realităţi istorice de netăgăduit. Cu documente şi metodă.

 

Cam în aceşti termeni trebuie abordată punerea în circulaţie a unui demers jurnalistic onest, menit să stabilească o legătură de încredere între autor şi publicul său.

 

Revista „Enigmele istoriei” - o apariţie lunară şi tipărită – ne promite că vom găsi în paginile sale subiecte de interes din cronologia contemporană, dar şi din perioade mai îndepărtate atât ale istoriei noastre, cât şi din cea universală.

 

Subiecte construite în jurul unor personaje celebre sau a unor anonimi, cu suspans, meticulozitate şi informaţie mai puţin cunoscută sai inaccesibilă până astăzi.

 

Peisajul revistelor de popularizare a istoriei naţionale şi universale de na noi este relativ puţin decorat. Cu cea de faţă sunt numai patru reviste care se ocupă de acest domeniu. Unele voci ar putea spune că sunt prea multe şi suficiente. Altele că dimpotrivă, sunt prea puţine şi că nevoia de cunoaştere depăşeşte cu mult oferta.

 

Trebuie luată în considerare nu numai lipsa apetitului pentru lectură de la noi, ci şi slăbiciunea mijloacelor financiare pe care le are un contemporan.

 

Dar aici mai intervine şi educaţia gusturilor. Dacă educaţia primară şi apoi instrucţia publică nu zideşte trainic pe gusturi cultivate e puţin probabil că dorinţa de cunoaştere să fie la o cotă suficientă pentru a-ţi veni cheful pentru cunoaşterea istoriei ţării în care te-ai născut.

 

Cum afirma şi invitatul ediţiei, cunoaşterea istoriei ţării în care te-ai născut îţi oferă un nivel al referenţialităţii cu mult mai bun, superior condiţiei anterioare.

 

Ştii cine eşti, ce doreşti să faci şi unde te găseşti la un moment dat al parcursului istoric în viaţa reală. O definire care protejează împotriva atacurilor din înăuntru şi din afară.

 

Din cuprinsul primului număr al revistei „Enigmele istoriei” am selectat:

 

„Emil Bodnăraș - patriot român sau agent sovietic ?” (1) de dr. Florian Banu

 

„Denunțuri, delațiuni, turnătorii și sicofanții în Războiul de Întregire” de dr. Alin Spanu

 

„Mișcarea Legionară și primul deceniu de democrație populară” de dr. Liviu Țăranu

 

„Aspecte ale situației studenților africani în România (1960-1964)” de Bogdan Ranteș

 

„Operațiunea Farewell” de dr. Constantin Corneanu

 

„Cruciada a IV-a – momentul când Constantinopolul și-a exersat propria moarte” de dr. Cristian Chirca

 

Autorii articolelor se străduiesc în cele 80 de pagini ale revistei să ofere conţinut, date, informaţii, analize şi opinii asupra titlurilor publicate fiind giraţi de autoritate profesională, de apariţiile publice, de opera lor scrisă şi de recunoaşterea colegilor de breaslă.

 

 Foto:

 

 

 

 

 

 

AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 17 februarie 2020

 

 

Regia de montaj: Alina Iaurum şi Carmen Idriceanu

 

Regia de emisie: Adriana Anica şi Dana Burcea

 

Emisiunea "Istorica"  se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00. 

 

Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro 


Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secțiunea PODCAST de pe pagina noastră de Internet 

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării. 


Etichete enigmeistorienaţionalăuniversalăautoriprofesionalismapariţierevistăcunoaştereatitudinespirit criticautodefinireînţelegereinstrucţie publicăeducaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live