Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI... CU SOARE.. DE SARBATOARE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

30 August 2020
Vizualizari: 469
Comentează add

Autoritățile din Belarus au retras acreditările mai multor jurnaliști care acopereau protestele din această țară.

O nouă manifestaţie antiguvernamentală este aşteptată la Minsk

catalin-gombos

Proteste în Minsk. Foto: Agerpres/EPA.

O nouă manifestaţie antiguvernamentală este aşteptată astăzi la Minsk, unde mii de femei au ieșit ieri în stradă pentru a cere a demisia liderului autoritar Alexandr Lukașenko.

Autoritățile din Belarus au retras acreditările mai multor jurnaliști care acopereau protestele din această țară.

Cel puțin 17 jurnaliști au rămas de ieri fără acreditările care le fuseseră eliberate de Ministerul Belarus de Externe, printre aceștia numărându-se corespondenți ai principalelor agenții internaționale de știri Reuters și France Presse, precum și ai BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă.

Organizațiile media au criticat ferm retragerea acreditărilor, un act numit de BBC drept o tentativă de a aduce la tăcere jurnalismul independent.

Reuters notează că Alexandr Lukașenko ameninţase încă din luna iulie, cu aproape trei săptămâni înainte de alegeri, că vă expulza jurnaliștii străini pe care i-a acuzat că ar incita la proteste împotriva sa.

În urmă cu câteva zile, mai mulți jurnaliști au fost reținuți câteva ore, pentru că au vrut să reflecte un protest neautorizat.

Între timp, demonstrațiile anti-Lukașenko au continuat și mii de femei au ieșit în stradă ieri la Minsk, pentru a cere demisia președintelui și a Guvernului, iar manifestații mai mici au avut loc și în alte orașe.

Opoziția speră că astăzi la Minsk va avea loc o nouă manifestație gigant, similară cu cele din 23 și 16 august - notează France Presse.

Actualul val de demonstrație a izbucnit în Belarus în seara de 9 august, imediat după ce s-au încheiat alegerile prezidențiale, în urma cărora Alexandr Lukașenko a fost declarat câștigător cu un scor zdrobitor: 80% din voturi.

Rezultatul a fost considerat viciat, atât în Belarus, cât şi în capitalele occidentale.

Pe de altă parte, Lukașenko e sprijinit de Moscova care s-a arătat dispusă chiar să trimită forțe de securitate în ajutorul său.

Alexandr Lukașenko e considerat ultimul dictator al Europei și, de la venirea sa la putere în 1994, niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic.


Etichete (ii)protesteminskacreditaribelarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live