Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O nouă generație de sisteme biometrice, "mai sigure"

Consorțiul Tabula Rasa, sprijinit prin investițiile în cercetare și inovare ale UE, realizează un proiect care ar putea revoluţiona sistemele de securitate biometrică.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 25 Octombrie 2013, 12:53

Un proiect de cercetare, finanţat de Uniunea Europeană, ar putea revoluţiona sistemele de securitate biometrică.

Sistemele biometrice sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai eficiente soluții de securitate disponibile în prezent.

Cu toate acestea, senzorii biometrici au încă unele deficienţe, prezentate pe larg în presa internațională.

Consorțiul TABULA RASA, care s-a ocupat de proiect, include 12 organizații din șapte țări care au colaborat pentru a cerceta cât mai multe vulnerabilități, cu scopul de a dezvolta soluții potrivite și, în final, o nouă generație de sisteme biometrice mai sigure.

Audio: O nouă generație de sisteme biometrice, "mai sigure".

În cei 3 ani cât a durat proiectul, TABULA RASA a invitat cercetătorii din întreaga lume să pregătească planuri de atac și să încerce să înșele diverse sisteme biometrice.

Participanții au demonstrat că există numeroase moduri creative de a ataca sistemele.

Cel mai inventiv atac propus a utilizat machiajul pentru a „înșela” un sistem de recunoaștere facială 2D.

Alți participanți au utilizat metode consacrate de atac, cum ar fi fotografii, măști sau amprente digitale false și au reușit să înșele sistemele.

Video: Metode de falsificare a recunoaşterii feţei. Sursa: Youtube/Tabula Rasa.

Sébastien Marcel, coordonatorul proiectului, spune că software-ul îmbunătăţit în urma cercetărilor oferă o siguranță sporită a dispozitivelor și a datelor, dar şi posibilitatea unei înregistrări mai rapide a utilizatorilor în sistemele și echipamentele IT.

Este asigurat totodată un proces mai rapid și mai exact de control la frontiere precum și de verificare a pașapoartelor.

Sébastien Marcel se declară convins că rezultatele cercetării vor fi de interes pentru numeroase organizații, cum ar fi companiile din industria IT, oficiile poștale, băncile, producătorii de dispozitive mobile sau furnizorii de servicii online.

El mai spune că fără investiția Uniunii Europene, ar fi fost imposibilă cercetarea la o scală atât de mare și colaborarea cu atât de mulți parteneri europeni.

Uniunea Europeană a investit 4,4 milioane de euro în proiectul consorţiului TABULA RASA, care promite să creeze locuri de muncă în sectorul IMM-urilor europene, pe măsură ce rezultatele sunt transpuse în soluții ce pot fi comercializate.

De exemplu, o companie elveţiană, aflată la început de drum, a integrat deja una din soluțiile dezvoltate de TABULA RASA în realizarea unui produs final.

Nu este singurul proiect sprijinit de Comisia Europeană în domeniul securității cibernetice și al protecției datelor personale.

În perioada 2007-2013, în acest sector au fost investite 350 milioane de euro și este de așteptat ca o investiție de cel puțin 500 milioane de euro să devină disponibilă prin noul program de cercetare al Uniunii Europene, Orizont 2020.