Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

18 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1517
Comentează add

Semnele afecţiunii sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie.

O nouă afecţiune, indusă de ţigara electronică - se numeşte Evali

adriana-turea

Foto: Arhivă.

A apărut o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică. Se numeşte Evali şi este o nouă consecinţă a fumatului, atrage atenţia profesor doctor Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie.

El consideră că pentru noua boală nu este responsabilă numai industria tutunului, ci şi cei care promovează siguranţa acestor produse, ONG-urile, guvernele şi chiar şi doctorii care ar fi educaţi să stopeze consumul de ţigări electronice.

Profesor doctor Florin Mihălţan spune că semnele afecţiunii sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie.

Florin Mihălţan: Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice, şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare în ambulator şi dublat, întotdeauna, pentru a identifica leziunile, de nişte indicaţii de radiografie şi tomografie computerizată care, bineînţeles, trebuie combinate cu teste de laborator.

Profesor doctor Florin Mihălţan a mai adăugat că şi conduita medicilor trebuie să se schimbe, pentru depistarea noii boli Evali.

În situaţia în care se prezintă o persoană care are simptomele menționate este indicat ca medicul să întrebe și dacă utilizează țigara electronică, nu doar dacă fumează țigară convențională.

Lichidul din țigara electronică are în compoziție nicotină, aromatizanți, metale grele, precum plumb, nichel, staniu, compuși organici volatili, particule ultra fine și produse chimice cauzatoare de cancer.

Medicul consideră că cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este mărirea taxei pe pachetul de tutun.


Etichete afecţiuneţigaraelectronicăEvali

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live