Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA NOASTRA Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

17 Mai 2016
Vizualizari: 2175
Comentează add

Așa-numita listă a rușinii publicată de ANAF conține numele mai multor datornici la stat. Unii dintre ei sunt persoane publice cunoscute.

Nume grele pe "lista rușinii" publicată de fisc

ionut-iamandi

Luni, pe siteul ANAF a apărut lista cu persoanele fizice care figurează cu restanţe la fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016.

În total, pe listă sunt 187.230 de contribuabili, care ar avea taxe, impozite și amenzi neplătite în valoare de peste trei miliarde de lei. Chiar dacă sunt mici contribuabili, restanțele pot rezulta nu doar din impozite și amenzi, ci si din activităţi economice independente sau profesii liberale, cum ar fi avocatura.

Primul loc pe listă este ocupat de Robert Negoiță, primarul sectorului 3 și candidat la aceeași primărie în alegerile de luna viitoare. El ar avea la stat datorii de 232 de milioane de lei. Alt candidat pe lista ANAF este Marian Vanghelie, cu o datorie de peste 85.000 de lei.

Unii restanțieri au spus azi că ar fi plătit, numai că sistemul nu a apucat să le înregistreze plata. Este cazul altui candidat în alegerile locale, de această dată la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu a spus azi că şi-a plătit datoriile către stat la începutul lunii şi a cerut ANAF "să rectifice eroarea".

"Lista rușinii"
  • restanţe la fisc mai mari de 1.500 de lei
  • numai persoane fizice ("contribuabilii mici")
  • înregistrări de până la data de 31 martie 2016
  • 187.230 de restanțieri
  • 3,4 miliarde de lei datorii
  • 2,3 miliarde de lei recuperabile
  • 232 de milioane de lei cea mai mare datorie, a unui candidat în alegerile locale

Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul europarlamentar Elena Băsescu, susţine că prezenţa sa pe lista de datornici a ANAF este o eroare, precizând că această instituţie nu a făcut transferul informaţiei odată cu mutarea domiciliului din sectorul 1 în sectorul 2.

"În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum, am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1", a scris Elena Băsescu pe Facebook, citată de mediafax.ro.

Oameni de afaceri, politicieni, casa regală

Pe lista făcută publică de fisc este și Gigi Becali, care ar datora aproape patru milioane de lei și Silviu Prigoană, care figurează cu aproximativ aceeași datorie. Cristian Țânțăreanu ar avea de dat la stat o datorie de peste 2,5 milioane lei.

O prezență inedită pe listă este cea a unui fost ministru de finanțe, însărcinat printre altele și cu colectarea restanțelor la buget. Este vorba de Eugen Orlando Teodorovici, senator PSD, fost ministru de finanțe în guvernul Victor Ponta. El ar înregistra restanțe la fisc în valoare de 73.702 lei.

Elena Udrea, deputat: Statul prin ANAF îmi cere să plătesc și tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!

Un alt fost ministru care ar fi lăsat să se adune restanțe la plata taxelor este Elena Udrea, deputat, fost ministru al dezvoltării în guvernul Emil Boc, cu o datorie de aproape 40 de mii de lei. Ea a scris pe Facebook că "pe de o parte, statul prin ANAF îmi cere să plătesc, pe de altă parte tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!!!"

Soția lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, Lacrima Ciorbea, figurează pe lista neagră cu o datorie de 370.714 lei. "Aceste datorii datează din perioada când am avut calitatea de asociat la Societatea Civilă Profesională de Avocați 'Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima', până la numirea în funcția de Avocat al Poporului. Precizez că, în ultimii 10 ani, am plătit către bugetul de stat 1.600.000 de lei, reprezentând taxe și impozite, pe lângă suma de aproximativ 6.000.000 lei, rate bancare."

"Menționez faptul că atât eu, cât și soția mea facem eforturi deosebite pentru achitarea restului rămas de plată către bugetul de stat, precum și a celorlalte datorii, îndeplinindu-ne astfel, cu totală responsabilitate și bună credință, obligațiile de cetățeni", a afirmat Victor Ciorbea, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului citat de agerpres.ro.

Regele Mihai se află și el pe lista datornicilor publicată de ANAF. Suma datorată de el ar fi de 4.107.135 de lei. Fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, are o datorie de 1.241.690 de lei, iar fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, figurează cu o datorie de 116.264 de lei.

Pe listă se mai regăsesc și Irinel Columbeanu (32.820 de lei datorie), soția fostului premier Victor Ponta, Daciana Sârbu (12.603 lei) sau fostul primar al Bucureștiului, omul de afaceri Adriean Videanu (12.091 lei).

Sunt și nume din show biz pe lista fiscului. O publicație de profil a făcut o listă provizorie pe care i-a trecut pe Anamaria Prodan Reghecampf, Antonia, Alex Velea, Radu Vâlcan, Iuliana Luciu, Adriana Bahmuţeanu, Inna, Şerban Huidu, Daniela Crudu sau Stelian Ogică.

"Relații mai bune cu contribuabilii"

Într-o declarație făcută astăzi, președintele ANAF, Dragoș Doroș, a spus că obiectivul ANAF vizează "îmbunătățirea relației cu contribuabilii, astfel încât să se obțină bani mai mulți prin dialogul cu plătitorii de taxe și mai puțin prin măsuri intempestive".

"Este un interes comun să avem la timp banii care ne trebuie", a mai spus președintele ANAF, citat de agerpres.ro.

Din toată suma restantă de 3,4 miliarde de lei, ANAF a anunțat că poate recupera 2,3 miliarde, pentru că "situaţia juridică a restului de creanţe nu permite Agenţiei să iniţieze sau să continue măsurile de executare silită".

De la publicare au fost exceptaţi contribuabilii care au primit înlesniri la plată sau cărora li s-a suspendat executarea silită.


Etichete lista rusiniiexclusiv onlineanafDragoș Doroșfiscdatornici la statRobert NegoițăCătălin PredoiuElena BăsescuElena UdreaGigi BecaliSilviu PrigoanăVictor CiorbeaRegele MihaiCrinuța DumitreanGheorghe NichitaCristian TantareanuMarian VanghelieEugen TeodoroviciAdriean VideanuAnamaria Prodan ReghecampfAntoniaAlex VeleaRadu VâlcanIuliana LuciuAdriana BahmuţeanuInnaŞerban HuiduDaniela CruduStelian Ogică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live