Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

7 Martie 2013
Vizualizari: 2270
Comentează add

Reprezentanţii sistemului bancar spun că pentru reluarea creditării este nevoie de restabilirea încrederii între sectorul bancar şi clienţi.

Numărul creditelor neperformante, în creştere

iulian-olescu

Criza economică şi financiară prelungită impune băncilor să cheltuiască mai mult pentru sisteme performante de prevenire şi gestionare a riscurilor apărute în ultimii ani.

Volumul aşa-numitelor credite neperformante - care înregistrează mari întârzieri la plată - a crescut consistent.

Aceste cheltuieli sunt necesare, iar beneficiile pot fi mult mai mari, consideră prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la o întâlnire a experţilor bancari pe tema implicării în redresarea economică a României.

Reprezentanţii sistemului bancar spun că pentru reluarea creditării este nevoie de restabilirea încrederii între sectorul bancar şi clienţi, dar şi de o nouă politică în domeniul angajării personalului în bănci, în aşa fel încât un ofiţer de credit, de exemplu, să fie capabil să evalueze un plan de afaceri sau să aprecieze bonitatea unui solicitant de credit.

Băncile trebuie să-şi dezvolte o mai bună capacitate de comunicare

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, crede că băncile trebuie să-şi dezvolte şi o mai bună capacitate de comunicare.

Asta în condiţiile în care, deşi se spune că sectorul bancar nu sprijină economia românească, în ţara noastră băncile sunt de şapte ori mai implicate în finanţarea economiei faţă de instituţiile de credit de la nivel european, din perspectiva ponderii finanţării bancare raportate la activele de care dispun băncile.

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, a punctat din nou faptul că investitorii străini evită să-şi plaseze banii în ţara noastră, în special din cauza lipsei de predictibilitate.

"Vrem prea des schimbări legislative, care nu neapărat sunt legate de o viziune clară sau o anumită strategie. Nu avem reformele care ne trebuie ca să fim mai eficienţi şi care tot timpul sunt amânate", a declarat Steven van Groningen.

Steven van Groningen mai spune că este foarte dificil pentru bănci să crediteze întreprinderi mici sau mijlocii, în condiţiile în care acestea pot apela foarte uşor la intrarea în insolvenţă şi astfel, garanţiile oferite la contractarea împrumutului sunt, practic, pierdute, la fel şi creditele acordate în baza respectivelor garanţii.


Etichete economiecriză economicăBNRFlorin GeorgescuredresareFlorin Dănescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live