Cota standard de TVA crește de la 19 la 21%, iar accizele cresc cu 10% pentru combustibili, băuturi alcoolice și țigări
”Aşa cum am prezentat săptămâna trecută, deficitul şi absorţia fondurilor europene sunt cele două urgenţe pe care le avem de gestionat în perioada imediat următoare” a precizat luni șeful executivului, Ilie Bolojan.

Articol de Florin Lepădatu, 02 Iulie 2025, 18:24
”Vom reașeza TVA la două cote, azi avem trei cote de TVA. Vor rămâne cota de 11% și cota de 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice, apa și canalizarea, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc, energia termică. Propunem ca industria HORECA să rămână la acest nivel. (...)
O altă măsură este creșterea accizelor cu 10% pentru băuturi alcoolice, pentru combustibili. Va crește și acciza pentru țigări”, a declarat premierul Ilie Bolojan, luni la Palatul Victoria.
”Aşa cum am prezentat săptămâna trecută, deficitul şi absorţia fondurilor europene sunt cele două urgenţe pe care le avem de gestionat în perioada imediat următoare. De ce este corectarea deficitului o urgenţă şi o prioritate naţională? Pentru că, aşa cum am mai spus, România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din ţările Uniunii Europene şi am avut al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani.
Cel mai mare, dacă vă aduceţi aminte, a fost în 2010, puţin mai mare decât cel pe care l-am înregistrat anul trecut, a fost de 9,4% şi vă rog să vă aduceţi aminte, pentru că, neluând măsuri atunci la timp, guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% şi să genereze o tăiere a salariilor din sectorul public de 25%. Suntem într-o situaţie nu foarte diferită, dar suntem în ceasul al zecelea, al unsprezecelea şi nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem total cu spatele la zid. Trebuie să le explicăm oamenilor cât de gravă este situaţia.
Din 100 de lei care au fost încasaţi din taxele şi impozitele de la cetăţenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, pe care evident că i-a împrumutat. Vă rog să vă gândiţi dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câştigă, cât ar putea rezista şi extrapolaţi această situaţie la nivelul unei ţări şi înţelegeţi în ce situaţie este România. Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe, care ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului român, ar însemna că creditorii noştri, cei care ne împrumută în prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, pentru că nu putem funcţiona altfel, nu ne-ar mai împrumuta...” a mai spus Ilie Bolojan.