Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Pop

26 August 2018
Vizualizari: 903
Comentează add

Numărul copiilor care se îmbolnăvesc de diabet este în creştere, în România, iar medicii spun că în multe cazuri nu este vorba de cauze genetice, ci, mai degrabă, de alimentaţie.

Numărul copiilor care se îmbolnăvesc de diabet, în creștere

gabriel-pop

Foto: Agerpres.

Numărul copiilor care se îmbolnăvesc de diabet este în creştere, în ţara noastră, iar medicii spun că în multe cazuri nu este vorba de cauze genetice, ci, mai degrabă, de alimentaţie.

Pentru a-i ajuta pe copiii şi pe adolescenţii care au această afecţiune şi sunt dependenţi de insulină, autorităţile din judeţul Bacău organizează în fiecare an o tabără în care aceştia se recreează şi învaţă, în acelaşi timp, să se adapteze la această boală cronică. 

Reporter: Gabriel Pop - Organizatorii le oferă în fiecare zi participanţilor la tabără vizite la obiective turistice şi culturale, dar şi indicaţii medicale specifice bolii. Costi, un adolescent băcăoan este pentru prima dată în tabără:


Costi: Prima dată pentru mine, mergem peste tot la film, mergem în alte localităţi, tot felul de activităţi, distractiv. Ne învaţă ce trebuie să facem în anumite situaţii. Viaţa mea nu este foarte diferită, numai că, dacă, de exemplu, vreau să plec de acasă, trebuie să mă gândesc din timp unde o să-mi fac insulina, ce o să mănânc. Sport de performanţă nu pot acuma să fac, fac mişcare normală ca orice om, dar nu pot să fac sport de performanţă. Nu pot să mănânc ce vreau, când vreau, dar asta nu este neapărat un lucru rău.


Reporter: Spre supriza specialiştilor de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Bacău apar tot mai multe cazuri de diabet zaharat care nu are legătură cu moştenirea genetică.


Angela Lăcătuşu, psiholog: În lipsa studiilor şi a unor cercetări autentice, noi putem să presupunem, noi, echipa medicală, o cauză ar putea fi alimentaţia nu prea sănătoasă, stresul cotidian, poate şi afectivitatea deficitară a părinţilor.


Etichete copiidiabetmedicialimentatiebacauboala cronicasportpediatrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live