Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

2 Februarie 2015
Vizualizari: 876
Comentează add

Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.

Nouă rundă de negocieri privind Acordul de Liber Schimb UE-SUA Nouă rundă de negocieri privind Acordul de Liber Schimb UE-SUA - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Uniunea Europeană şi Statele Unite reiau la Bruxelles negocierile privind încheierea acordului de liber schimb, cunoscut drept Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii.

Discuţiile care încep luni reprezintă cea de-a opta rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Înțelegerea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume cu numai puțin de 800 de milioane de locuitori.

Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

La ultimul summit de anul trecut, șefii de stat și de guvern din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și-au luat angajamentul ca în următoarele 12 luni să încheie negocierile și să fie semnat Parteneriatul cu Statele Unite.

Un acord care să fie reciproc avantajos și care să respecte anumite principii, a promis președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

O idee susţinută şi de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care a prezentat în urmă cu doar două săptămâni rezultatele unei consultări publice lansate în statele membre cu privire la acordul de liber schimb cu Statele Unite.

Comisia a vrut să afle opinia europenilor referitoare la protecția investițiilor și la soluționarea litigiilor dintre investitori privați și guverne, dar şi la modul în care fi realizat un echilibru adecvat între protecția investitorilor și garantarea dreptului și a capacității Uniunii de a legifera în interes public.

Au fost primite nu mai puţin de 150 de mii de răspunsuri, care au arătat, potrivit comisarului Cecilia Malmstrom, că există un nivel foarte ridicat de scepticism la nivel european.

Comisia nu ar putea lua în considerare un acord care ar reduce standardele sau ar limita dreptul guvernelor europene de a legifera, a dat asigurări Cecilia Malmstrom.

Parteneriatul pe care îl vom prezenta va fi un acord care va consolida influența Europei în lume și care ne va ajuta să ne protejăm standardele noastre stricte.

Va fi avantajos atât pentru cetățeni, cât și pentru creșterea economică și pentru crearea de locuri de muncă în Europa. a mai spus comisarul pentru comerţ.

Cecilia Malmstrom a mai anunţat că în perioada imediat următoare Comisia va începe consultări cu guvernele statelelor membre, cu diferite ONG-uri, întreprinderi şi sindicate pentru a afla opinia lor cu privire la protecția investițiilor în cadrul Acordului de liber schimb cu Statele Unite. 


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăSUAtratat,acordliber schimbParteneriat trans-atlanticcomertJean Claude JunckerCecilia Malmstrom

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live