Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

4 Noiembrie 2016
Vizualizari: 923
Comentează add

Producătorii de medicamente inovative şi generice şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi contestă noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente

Noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente este contestată

adriana-turea

 

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România cer Executivului abrogarea hotărârii de guvern respective şi susţin că noua politică de preţuri ignoră interesul pacienţilor.  

Noua metodologie va duce la o creştere a preţului pentru 3.500 de medicamente. Din cauza adaosului comercial practicat de distribuitori şi farmacişti, în acelaşi timp, există riscul să dispară de pe piaţă, deoarece producătorii de medicamente vor plăti o taxă de clawback mai are decât costul de producţie.

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurenţiu Mihai: "Tot mai multe medicamente vor dispărea, şi în primul rând cele sub 10 lei dintrun motiv foarte simplu. S-a încercat modificarea metodologiei de preţ fără să fie luat în calcul supra taxaclawback. Ceea ce încearcă metodologia nouă să aducă oarecum în sprijinul medicamentelor aşa zis esenţiale este foarte puţin şi se va aplica peste doi ani când deja vom fi şi uitat de acele medicamente care au dispărut de mult de pe piaţă".  

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu spune care este soluţia.  

Dan Zaharescu: "Eliminarea conceptului de preţ minim euro pentru medicamente, fiindcă am văzut cât este de păgubos pentru pacienţi, pentru toţi actorii din piaţa farmaceutică şi în acelaşi timp este necesară revenirea la un sistem care să permită o oarecare flexibilitate a preţului  medicamentelor."  

Săptămâna trecută, după adoptarea de către Guvern a noilor reglementări pentru stabilirea preţurilor la medicamente, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirma că, astfel, este prevenită dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale şi, în plus, acestea vor fi disponibile la un preţ accesibil.


Etichete medicamentemetodologieLaurentiu MihaiDan ZaharescuVlad Voiculescugenericeguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live