Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

18 Septembrie 2013
Vizualizari: 1252
Comentează add

Tensiunile sociale şi politice au escaladat în ultima săptămână în perspectiva sosirii la Atena a echipei de evaluatori ai instituţiilor creditoare.

Noi proteste de amploare în Grecia

monica-chihaia-atena

Grevă în Grecia. Foto: AP Arhivă.

Noi proteste au început  miercuri dimineaţă la Atena, unde sindicatele din sectorul public elen protestează împotriva măsurilor de disponibilizare a zeci de mii de angajaţi, în timp ce premierul Antonis Samaras încearcă să găsescă susţinere din partea liderilor europeni în faţa noilor tensiuni sociale şi politice.

Greva generală de 48 de ore începând de miercuri în Grecia, unde Federaţia Sindicatelor din Sectorul Public a anunţat ample acţiuni de protest.

Şcolile şi tribunalele sunt închise, spitalele funcţionează cu personal redus doar pentru cazurile de urgenţă.

De asemenea, transportul public este afectat de opririle temporare din lucru ale angajaţilor.

Posturile de radio şi televiziune nu au transmis emisiuni informative în prima parte a zilei.

La protestele de miercuri participă şi sindicatele din sectorul privat care, în semn de solidaritate, au decis încetarea activităţi pe durata a patru ore.

De altfel, într-o conferinţă de presă, marţi liderii sindicali avertizau că protestele vor continua şi vor fi chiar intensificate într-o luptă comună la care participă toţi parteneri sociali.

În comunicatul remis presei, liderii sindicali subliniază că politicile de austeritate implementate în ultimii patru ani sunt inumane.

Angajaţii bugetari nu mai pot suporta alte reduceri salariale, iar restructurarea sectorului public în condiţiile solicitate de creditorii internaţionali nu poate fi acceptată.

Guvernul a anunţat disponibilizarea a 12.500 de funcţionari publici până la sfârşitul acestei luni şi alţi 25.000 până la finele anului.

În acest context, marţi întrevederile premierului elen cu preşedinţii Comisiei Europene şi Parlamentului European au transmis un mesaj de susţinere a executivului de la Atena.

Antonis Samaras a încercat să explice oficialilor Uniunii Europene că Grecia nu poate rezista adoptării unor noi măsuri de austeritate.

Tensiunile sociale şi politice au escaladat în ultima săptămână în perspectiva sosirii la Atena pe 22 septembrie a responsabililor echipei de evaluatori ai instituţiilor creditoare.


Etichete GreciaprotesteAtenaAntonis Samarissindicategrevă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live