Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

14 Octombrie 2014
Vizualizari: 748
Comentează add

Comisia Europeană va anunţa marți noile măsuri de luptă împotriva pescuitului ilegal din întreaga lume.

Noi măsuri de luptă împotriva pescuitului ilegal Noi măsuri de luptă împotriva pescuitului ilegal - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Noua strategie a Comisiei va fi prezentată sub forma unui pachet de măsuri care vizează inclusiv ţările terţe din afara Uniunii care, fie tolerează pescuitul ilegal, fie nu fac suficient pentru a stopa acest fenomen.

De altfel, în ultimii ani executivul comunitar şi-a intensificat eforturile în această direcţie, în condiţiile în care pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat însumează în jur de 10 miliarde de euro anual şi, evident, periclitează mediul marin şi resursele pe care acestea le oferă.

În 2010 a intrat în vigoare un regulament prin care, pe piaţa comunitară aveau acces doar produsele piscicole certificate drept 'legale' de exportatori.

Audio: Noi măsuri de luptă împotriva pescuitului ilegal. (Euranet Plus)

Doi ani mai târziu Comisia Europeană a transmis un avertisment clar către 8 ţări terţe, respectiv Belize, Fiji, Cambodgia, Panama, Guineea Sri Lanka, Togo şi Vanuatu. Era prima acţiune de acest tip, iar statele respective erau considerate necooperante în lupta cu pescuitul ilegal.

Comisarul de profil Maria Damanaki explica la acea vreme că este un cartonaş galben. Decizia executivului comunitar nu atragea după sine penalitaţi, însă se dorea a fi un semnal clar că asemenea practici nu mai pot continua.

Mai mult, Bruxelles a propus autorităţilor naţionale vizate inclusiv planuri de acţiune individualizate. La finele anului trecut Comisia constata că avertismentul lansat nu producea în toate cazurile efectele dorite.

Lista ţărilor terţe care continuau să tolereze pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat s-a micşorat.

Chiar şi aşa, însă, Belize, Cambodgia şi Guineea au rămas ţări necooperante. În consecinţă, executivul comunitar a propus Consiliului de miniştri, printre altele, ca produsele capturate de navele sub pavilionul ţărilor vizate să fie interzise la import.

În plus, Uniunea Europeană a fost nevoită să trimită noi avertismente către Coreea de Sud şi Ghana pentru că nu s-ar implica suficient în combaterea pescuitului ilegal.

Potrivit datelor oficiale, în fiecare an sunt capturate ilegal până la 26 de milioane de tone de peşte, cantitate ce reprezintă peste 15% din capturile la nivel mondial.


Etichete Comisia EuropeanăprogresețăriMaria Damanakipescuitilegalmediumarinpiscicol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live