Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nivelul şomajului stagnează în zona euro de trei luni consecutiv

Comparativ cu anul anterior, rata şomajului în Uniunea Europeană a crescut în 14 state, a scăzut în 13 şi a rămas stabilă în Suedia, indică datele Eurostat.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 02 Februarie 2014, 00:04

Oficiul European de Statistică, EUROSTAT, a publicat vineri cele mai noi date referitoare la şomaj şi inflaţie în Uniunea Europeană.

În luna decembrie, şomajul a scăzut timid în Uniunea Europeană în ansamblu, dar a rămas constant în zona euro.

Comparativ cu anul anterior, rata şomajului în Uniunea Europeană a crescut în 14 state, a scăzut în 13 şi a rămas stabilă în Suedia, indică datele Eurostat.

Situaţia s-a înrăutăţit în Cipru, Grecia şi Italia, dar şi în Olanda.

Austria, Germania şi Luxemburg sunt statele cu cele mai mici rate ale şomajului, sub 6,2%, în vreme ce Spania, 25,8 şi Grecia, 27,8% sunt ţările cu cei mai mulţi oameni care nu au o slujbă.

Audio: Nivelul şomajului stagnează în zona euro de trei luni consecutiv.

În atenţie este în continuare situaţia tinerilor. Eurostat estimează că în Uniunea Europeană în ansamblu sunt peste 26 de milioane de bărbaţi şi femei fără serviciu.

Peste 5,5 milioane sunt tineri de până în 25 de ani.

Somaj UE decembrie 2013
Inflaţie UE ianuarie 2014

Deşi, potrivit ultimelor date, şomajul în rândul tinerilor a scăzut în decembrie 2013 comparativ cu decembrie 2012, este încă foarte grav faptul că , în Grecia, Spania sau Croaţia de pildă, 6 , respectiv 5 tineri din 10 nu au de lucru.

Oficiul European de Statistică precizează totodată că nivelul şomajului stagnează în zona euro de trei luni consecutiv.

În ianuarie, inflaţia anuală din zona euro a scăzut de la 0,8 la 0,7% - este nivelul care s-a mai înregistrat în luna octombrie 2013, când statisticienii anunţau cea mai scăzută inflaţie din ultimii patru ani.

Datele anunţate vineri de Eurostat infirmă in mare măsură estimările făcute de unii economişti pentru Reuters.

Este acum evident că nivelul inflaţiei este încă foarte departe de ţinta de două procente pe care a stabilit-o Banca Centrală Europeană.

Un alt set de date publicat de Eurostat în această săptămână indică faptul că rata de economisire a gospodăriilor s-a stabilizat, in vreme ce rata investiţiilor pe care le face populaţia a scăzut.

Grafic: Nivelul şomajului. Sursa: Eurostat.