Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

24 Octombrie 2013
Vizualizari: 1439
Comentează add

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat că "nu trebuie să se ia în calcul o mărire a cotei unice de impozitare de 16%".

Nivelul cotei unice "va rămâne 16%"

iulian-olescu

Foto: arhivă.

La Bucureşti, oficiali de la finanţe dau asigurări cu privire la păstrarea valorii cotei unice, la discuţii pe tema modului în care fiscalitatea influenţează mediul de afaceri.

În discuţiile cu consultanţii fiscali, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu a precizat că nu trebuie să se ia în calcul o mărire a cotei unice de impozitare de 16%, angajamentul guvernului rămânând acela de păstare a nivelului cotei unice.

Nici o reducere a taxei pe valoarea adăugată nu este foarte probabilă, în contextul în care veniturile la bugetul de stat sunt şi aşa sub nivelul anticipat la începutul anului.

Dacă va exista spaţiu fiscal, varianta de relaxare cu cele mai mari şanse de a fi luate în considerare este cea a reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, în paralel cu reaşezarea sistemului de deduceri care să uşureze povara fiscală ce apasă în prezent asupra salariilor mici.

Modalităţi alternative de reducere a fiscalităţii

Alte modalităţi de reducere a fiscalităţii ar mai putea fi luate în calcul numai dacă scăderea TVA în industria panificaţiei îşi va arăta roadele în termen de 6 luni, în special în direcţia limitării evaziunii fiscale, mai spune secretarul de stat Dan Manolescu.

Reprezentantul Ministerului de Finanţe afirmă că tot combaterea evaziunii ar putea fi soluţia şi pentru compensarea veniturilor lipsă la buget.

"Au scăzut, într-adevăr, în ceea ce priveşte modalitatea de evidenţiere a sumelor planificate, încasările faţă de plan, sunt scăzute în cazurile realitate faţă de realizările anului trecut sunt în creştere.

"În perioada următoare, într-adevăr, în contextul discuţiilor cu FMI sunt analizate fel de fel de variante. Acea discuţie lansată despre creşterea cotei probabil făcea parte din eventuale variante care la nivel politic au fost puse în discuţie.

"Nici nu există altă variantă în prezent de compensare, întrucât metoda identificată ca fiind cea mai eficientă şi cea pe care a aşteptat-o lumea e combaterea evaziunii", spune Dan Manolescu.

Speranţe de la reorganizarea Fiscului

Reorganizarea Fiscului, care deşi pe termen scurt a avut un impact negativ asupra încasărilor bugetare, se aşteaptă să conducă la o creştere a acestora odată cu îmbunătăţirea eficienţei controalelor şi a relaţiei cu contribuabilii, concluzionează Dan Manolescu.

Problema este că autorităţile trebuie să prezinte finanţatorilor internaţionali măsuri concrete de compensare a veniturilor lipsă la buget înregistrate după primele 8-9 luni ale anului.

Cealaltă variantă, cea a majorării ţintei de deficit bugetar, pare foarte puţin probabilă în contextul în care România s-a angajat în faţa Comisiei Europene şi a FMI să ajungă până în 2015 la un deficit structural situat în jurul valorii de 1% din PIB.


Etichete cota unicăTVAimpozitareDan ManolescuMinisterul Finanţelor Publicetaxăevaziune fiscală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live