Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

24 Noiembrie 2021
Vizualizari: 1903
Comentează add

NFT, abrevierea sintagmei ''non-fungible token'', (certificat de autenticitate asociat unui obiect virtual), desemnat de dicţionarul Collins al limbii engleze cuvântul anului 2021.

NFT, desemnat cuvântul anului de dicționarul Collins al limbii engleze

razvan-stancu

"Everydays: The First 5000 Days" - Cel mai valoros NFT până în prezent este un colaj al artistului digital Beeple, care s-a vândut pentru suma de 50,3 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Christie's în luna martie. FOTO: behance.net/beeple

NFT, abrevierea sintagmei ''non-fungible token'', care desemnează un certificat de autenticitate asociat unui obiect virtual, a fost desemnat de dicţionarul Collins al limbii engleze cuvântul anului 2021, dintr-o listă scurtă care a inclus termeni precum ''pingdemic'', ''anxietate climatică'' şi ''metavers'', informează The Guardian, citat de Agerpres.

Abrevierea NFT a înregistrat o creştere ''meteorică'' în utilizare anul trecut, au precizat autorii dicţionarului Collins, fiind folosit de până la 11.000% mai mult în ultimul an.

Orice creaţie digitală poate deveni un NFT, termenul referindu-se la un certificat de proprietate înregistrat într-un blockchain sau într-un registru digital de tranzacţii.

Cel mai valoros NFT până în prezent este un colaj al artistului digital Beeple, care s-a vândut pentru suma de 50,3 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Christie's în luna martie.

Anul acesta, artista Grimes a vândut o colecţie de lucrări de artă digitale cu aproape 6 milioane de dolari, iar fotografia originală care a creat imaginea virală ''Disaster Girl'', din 2005, s-a vândut pentru 473.000 de dolari.

Dicţionarul Collins defineşte NFT ca un ''certificat digital unic, înregistrat într-un blockchain utilizat pentru a stabili dreptul de proprietate asupra unui bun precum o lucrare de artă sau un obiect de colecţie''. Lexicografii dicţionarului Collins, care au monitorizat cele 4,5 miliarde de cuvinte înscrise în baza de cuvinte Collins, au spus că au ales ''NFT'' întrucât reprezintă o ''coliziune unică şi tehnicoloră de artă, tehnologie şi comerţ'' care a ''pătruns prin zgomotul creat de Covid'' şi s-a răspândit pe scară largă.

''Este neobişnuit ca o abreviere să manifeste o astfel de creştere meteorică în utilizare, dar datele din Collins Corpus reflectă ascensiunea remarcabilă a NFT în 2021'', a precizat directorul Collins Learning, Alex Beecroft. ''NFT pare să fie prezent peste tot, de la secţiunile de artă, la paginile financiare, precum şi în galerii şi case de licitaţii şi pe platformele de socializare. Rămâne de văzut dacă influenţa NFT va fi durabilă, dar prezenţa sa bruscă în conversaţiile din întreaga lume îl face în mod evident să fie cuvântul anului pentru noi''.

Luna trecută, Dicţionarul Oxford al limbii engleze a desemnat ''vax'' cuvântul anului, precizând că în septembrie utilizarea termenului a crescut de peste 72 de ori faţă de anul trecut.

NFT a devansat alte cuvinte din lumea tehnologiei aflate pe lista scurtă alcătuită de Collins: ''cripto'', prescurtarea de la criptomonedă, termen a cărui utilizare a crescut de 468% faţă de anul precedent, potrivit Collins, şi ''metavers'', termen creat de Neal Stephenson în romanul său ''Snow Crash'', din 1992. Desemnând o lume virtuală tridimensională - aşa cum este cea plănuită de Meta, numele cu care a fost rebotezată compania-mamă a Facebook, administrată de Mark Zuckerberg -, ''metavers'' a înregistrat o creştere în utilizare de 12 ori începând din 2020.

Printre cuvintele şi sintagmele alese de Collins pe lista scurt se mai află: ''pingdemic'', ''muncă hibridă'', ''dublu-vaccinat'', ''anxietate climatică'', reflectând temerile crescânde referitoare la încălzirea globală.

Collins a mai remarcat o creştere în utilizarea neopronumelor ca urmare a unei dezbateri în curs pe tema genului şi a reprezentării persoanelor trans şi nonbinare; potrivit dicţionarului britanic, acest termen se referă la ''un pronume creat recent, în special atunci când se doreşte evitarea distincţiilor referitoare la gen''.

În 2020, Collins a ales ''lockdown'' drept cuvântul anului, iar în 2019, ''grevă climatică''.


Etichete exclusiv onlinenftcollinstermencriptometaversnon-fungible tokenbeeplegrimesblockchaince este nftce inseamna nft(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live